Söderberg & Partners får in KKR som ny storägare

Söderberg & Partners meddelar i dag på morgonen att riskkapitalbolaget KKR kommer att gå in som ny storägare. 

Söderberg & Partners har, tillsammans med TA Associates och vissa andra aktieägare, nått en överenskommelse där investmentbolaget KKR går in som ägare i bolaget. KKR kommer att bli en betydande minoritetsägare. Per-Olof Söderberg, Gustaf Rentzhog och andra nyckelpersoner kvarstår som långsiktiga aktieägare.

Enligt planerna ska affären kunna slutföras under andra kvartalet i år.

Daan Knottenbelt, ansvarig för EMEA Financial Services på KKR, säger i en kommentar:

— Vi är glada över att arbeta med Per-Olof och Gustaf och hans team på Söderberg & Partners. KKR har ett exceptionellt starkt track record i Norden och investerar i ägarledda verksamheter. Detta, tillsammans med våra omfattande erfarenheter när det gäller förmedlare i finanssektorn, gjorde att vi stod ut i förhållande till andra köpare hos ledningen och grundarna. Söderberg & Partners drar nytta av en extremt stark affärsmodell och marknadsposition och  tillväxtdynamik, och vi ser fram emot nästa fas i deras utveckling.

Söderberg & Partners VD och medgrundare Gustaf Rentzhog ger följande presskommentar:

— Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med KKR för att fortsätta leverera vår framgångsrika plattform till företaget och individer både på befintliga och på nya marknader. Detta inte bara förstärker positionen och möjligheterna för Söderberg & Partners, utan jag bedömer att det också kommer att innebära en betydande förstärkning av de produkter produkter och tjänster som vi levererar till våra kunder. KKR bidrar till Söderberg & Partners med sin investering och med intellektuellt kapital, ett globalt nätverk av finansexperter och branschexperter, och en oöverträffad förståelse för globala marknader och makroekonomiska trender.

Så här uttalar sig Söderberg & Partners ordförande och medgrundare Per-Olof Söderberg i pressinformationen om KKR intåg i Söderberg & Partners:

— Jag är extremt nöjd med att kunna välkomna KKR som betydande aktieägare, för att stötta Söderberg & Partners i nästa tillväxtfas. Samtidigt vill jag tacka TA Associates för deras starka stöd och partnerskap genom åren, som har gjort det möjligt för företaget att utvecklas till en ledande spelare i Norden.

TA Associates har tidigare haft 38 procent av kapitalet och 7 procent av rösterna i Söderberg & Partners. Det framgår inte av informationen från KKR och Söderberg & Partners exakt hur stor ägarandel och vilket röstetal som KKR kommer att få som ny storägare. Enligt en artikel i Financial Times innebär affären att KKR förvärvar cirka 50 procent av aktierna.

Enligt Dagens Industri har man tidigare diskuterat en prislapp på TA Associates aktier som skulle ge ett värde på cirka 9 miljarder kronor för hela Söderberg & Partners. Detta stämmer även med uppgifterna i Financial Times där det sägs att värderingen på hela bolaget är cirka 1 miljard USD. Det finns dock ingen officiell information om vad KKR betalar i affären.

Här hittar du pressreleasen om affären. 

8 februari, 2019
Gunnar Loxdal

Proposition i dag om tuffare regler mot penningtvätt

13 timmar Läs mer
Mats Langensjö startar det nya konsultbolaget Secoria
17 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Östermalm Fond & Försäkring ansluter till Säkra
13 timmar Läs mer

Saabs captive överlåter försäkringar till bolag på Malta

19 timmar Läs mer
Länsförsäkringar Skåne investerar i hyresfastigheter i Helsingborg
14 timmar Läs mer
"'Pensionsångest' ger mer än 10 000 träffar. Vems är felet? Jag tror att det är Henke Larssons fel."
Staffan Ström på Alecta funderar i ett blogginlägg över upphovet till pensionsångesten.
If: Tre knep bedragare använder för att stjäla din husbil
22 timmar Läs mer
AMF investerar 11 miljarder kronor i svensk skogsmark
1 dag Läs mer
Marginella synpunkter från lagrådet på lagen om tjänstepensionsbolag
1 dag Läs mer
Återvändarna! Fackförbundet ST går tillbaka till Folksam
1 dag Läs mer
Willis Towers Watson förlorade i domstol om förmedlarupphandling
1 dag Läs mer
LF Göteborg och Bohuslän hjälper båtfararna att undvika grunden
1 dag Läs mer