Akademikernotan — Skandias nya rapport om effekten av sen examen
Den som studerat vid universitet eller högskola riskerar att få tusentals kronor mindre i pension än förväntat, enligt en ny rapport från Skandia. Skandia pekar i rapporten på att Sverige jämfört med övriga Europa har ovanligt hög examensålder; typiskt sett cirka 28 år.
Skandia menar att detta innebär att en nyutexaminerad läkare behöver spara 2 000 kronor i månaden – hela arbetslivet – för att få en önskvärd pension.
I rapporten går också Skandia delvis i polemik med Pensionsmyndigheten, som sina typfallsberäkningar utgår från att svenskarna i snitt börjar jobba när de är 23 år. För stora grupper akademiker är ett så tidigt inträde i jobb i stort sett omöjligt, hävdar Skandia.
– Att många studenter i Sverige tar så sen examen gör att pensionerna riskerar att bli en besvikelse för stora grupper av akademiker. Att bara försöka höja pensionsåldern så som politikerna nu gjort är ett alltför ensidigt fokus. Politikerna behöver också prioritera förutsättningarna för att få fler unga att gå klart sin utbildning snabbare, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i en kommentar till rapporten.
Rapporten visar att för den som studerat klart tidigt kan det räcka med att spara hälften så mycket som om man tagit examen vid den typiska examensåldern. En person med lärarexamen som studerar klart så snabbt som det bara är möjligt kan behöva spara 700 kr i månaden under sitt arbetsliv för att nå en pension om 80 procent av slutlönen medan en lärare som tar sin examen vid en mer typisk examensålder, 28 år, istället behöver 1 300 kr i månaden för att nå samma kompensationsgrad.
– Tar man många år på sig att plugga färdigt, som många gör idag, behöver man spara ungefär dubbelt så mycket mer än om man studerat och tagit sin examen direkt efter gymnasiet. Är man akademiker och har börjat jobba sent är mitt råd att se över sin tjänstepension och komma igång med ett eget pensionssparande, säger Mattias Munter.
Rapporten presenteras under tisdagskvällen vid ett seminarium där bland andra statsrådet Matilda Ernkrans medverkar.
Här kan du ta del av hela rapporten från Skandia.