SEB:s Sparbarometer: Ny rekordnivå för svenska folkets förmögenhet

Fjärde kvartalet förra året steg de svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter så kraftigt att de nådde en ny rekordnivå. Hushållens bruttotillgångar överstiger nu för första gången 22 000 miljarder kronor, enligt SEB:s Sparbarometer som presenteras i dag.
OK, nu talar alla om corona och om de breda börsrasen på senare tid.
Men blickar vi tillbaka ett par månader i tiden, så kan vi i alla fall glädja oss åt att hushållens nettoförmögenhet under förra året steg till nya rekordnivåer.
Under fjärde kvartalet var ökningen av hushållens nettoförmögenhet 457 miljarder kronor, motsvarande en ökning på 2,6 procent. Tillgångar minus skulder uppgick vid utgången av förra året till 17 752 miljarder kronor.
Utgår man istället från hushållens bruttoförmögenhet — det vill säga att man inte räknat bort skulderna — var ökningen 515 miljarder kronor till den nya rekordnivån 22 190 miljarder kronor. Största orsaken till ökningen var stigande värde på aktier under kvartalet.
– 2019 var ett urstarkt år för de svenska hushållen förmögenhet. I absoluta tal ökade bruttoförmögenheten med mer än 2 300 miljarder kronor vilket är den största tillväxten vi någonsin sett under ett kalenderår. I procent var ökningen 11,6 procent vilket är den största uppgången sedan 2014. Under det fjärde kvartalet var det i första hand den starka aktieutvecklingen som drev uppgången och för första gången ser vi nu en samlad förmögenhet på över 22 000 miljarder kronor, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en presskommentar.
Under fjärde kvartalet ökade samtidigt hushållens skulder med 59 miljarder kronor till 4 438 miljarder kronor och hushållen når därmed sin högsta skuldnivå någonsin.
– Under ett par års tid har skuldökningstakten sjunkit stadigt och är nu under fem procent på årsbasis. Det är dock intressant att vi under fjärde kvartalet 2019 återigen ser en liten ökning. Det blir viktigt att fortsätta följa detta för att se om det är ett trendbrott uppåt eller bara ett hack i kurvan. I nuläget förväntar vi oss inga ytterligare bolånerestriktioner från myndigheterna men skulle lånetakten åter växla upp kan läget förstås förändras, säger Jens Magnusson.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.