Konsumenternas: Inkomstförsäkring har sålts in på ett felaktigt sätt
Det är vanligt att inkomstförsäkringarna och låneskydd har sålts in på ett felaktigt sätt. Det säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå, i en intervju i Nordisk Försäkringstidskrift om lärdomarna efter pandemin.
I intervjun konstaterar Anna-Karin Baltzari Danfors att Konsumenternas Försäkringsbyrå — trots pandemin och omställningen till hemarbete — under förra året har kunnat ha sin vägledning igång som vanligt.
— Aldrig under mitt yrkesliv har jag känt så starkt att jag och mina kollegor har varit en del av samhället och kunna göra verklig nytta, säger hon bland annat i intervjun.
De frågor som har kommit under pandemin har i de flesta fall handlat om resor, framförallt om försäkringsskyddet vid avbokning på grund av coronapandemin. I flera fall har konsumenter bollats fram och tillbaka mellan researrangör, flygbolag och försäkringsbolag och det har varit svårt att förlänga reseskyddet i hemförsäkringen, eller teckna separata reseförsäkringar, när det inte har varit möjligt att resa hem.
Ett område där Anna-Karin Baltzari Danfors har kritik att komma gäller inkomstförsäkringarna. Så här säger hon i intervjun:
— Ett annat område som konsumenterna har frågor kring, är inkomstförsäkringar. De har nekats ersättning till exempel på grund av att de saknat tillsvidareanställning eller inte uppfyllt något annat krav. Det är vanligt att just inkomstförsäkringarna och låneskydd har sålts in på ett felaktigt sätt och det är något som vi påtalat för Finansinspektionen.
Ett annat område som har väckt många frågor handlar om reservdelsbrist, där konsumenter har fått vänta flera månader på att få skador åtgärdade, eftersom reservdelarna har dröjt på grund av effekterna av pandemin.
Här kan du ta del av hela artikeln i Nordisk Försäkringstidskrift.