Finansinspektionen inleder ny granskning av 13 förmedlarbolag

• FI inleder i dag tisdag en fördjupad analys av hur 13 försäkringsförmedlare arbetar med komplexa finansiella instrument, och eventuella intressekonflikter orsakade av provisionsmodeller.
Finansinspektionen meddelar i dag på morgonen att man nu påbörjar en fördjupad analys av verksamheten hos 13 försäkringsförmedlare på den svenska marknaden. Man ska bland annat granska distributionen av komplexa finansiella instrument och eventuella intressekonflikter orsakade av förmedlarnas ersättningsmodeller.
Enligt FI ska den fördjupade analysen ge svar på följande frågor:
- Vilka finansiella instrument förmedlas av försäkringsförmedlare?
- Kan försäkringsförmedlarens förslag påverkas av provisioner och ersättningar?
- I vilken utsträckning förmedlas särskilt riskfyllda finansiella instrument, som vissa strukturerade produkter, till konsumenter?
Enligt FI kommer fokus för analysen att vara finansiella instrument som säljs via försäkringsförmedlare inom ramen för olika typer av försäkringar. Det handlar bland annat om derivat och strukturerade produkter som ofta är svåra att förstå samtidigt som de ibland är dyra och förknippade med stora risker.
— Vi vill bland annat ta reda på i vilken utsträckning komplicerade finansiella produkter säljs till konsumenter på det här sättet, heter det i informationen från FI.
FI har tidigare ingripit mot flera värdepappersbolag för brister i deras rådgivning och för att rådgivare sålt just sådana finansiella instrument, utan att ta hänsyn till kundernas önskemål och behov.
Eftersom många konsumenter även får råd av försäkringsförmedlare är det angeläget att också granska dessa företag, menar FI.
− Vissa typer av produkter medför extra stora risker för konsumenter och ställer väldigt höga krav på företagen som vill sälja dem. Därför är det viktigt att granska hur försäkringsförmedlare hanterar den situationen, säger Johannes Petersson, senior finansinspektör på avdelningen Uppförandetillsyn, i en kommentar.
Dessutom kommer FI att titta på hur förmedlarnas ersättningsmodeller ser ut, för att få en bättre bild av eventuella intressekonflikter. Om försäkringsförmedlare får provisioner för att förmedla vissa sparprodukter är risken att detta styr snarare än vad som är lämpligt för konsumenten, konstaterar FI.
Det framgår inte av informationen från Finansinspektionen vilka 13 förmedlare som omfattas av den fördjupade analysen eller varför just de företagen har valts ut.
Finansinspektionen räknar med att vara klar med sin analys före sommaren.