LF Göteborg och Bohusläns trafikskadeersättning prövas av HD

• I vilken mån ska försäkringsbolaget ta hänsyn till ny väsentlig förändring i de ekonomiska förhållandena vid bedömningen av vilken ersättning den försäkrade har rätt till vid omprövning av livränta, och hur ska regelverket om preskription då tolkas? Det ska HD nu pröva i ett mål som gäller trafikskadeersättning från Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän efter en trafikolycka.
Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd som gäller omprövning av trafikskadeersättning. I tvisten hade en person stämt Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän för att få ut mer trafikskadeersättning efter en trafikolycka, med hänsyn till den senare löneutvecklingen för hennes kategori av anställda.
Bakgrunden är att en privatperson — en nu 57-årig kvinna — skadades vid en trafikolycka år 1996.
År 2005 slutreglerade Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän ärendet med trafikskadeersättning genom att en livränta fastställdes.
Tolv år senare, år 2017, begärde kvinnan omprövning av beslutet. Som skäl till detta anförde hon att det inträffat väsentliga förändringar av de ekonomiska förhållandena, dels genom att en särskild lönerevision hade införts för hennes yrkeskategori som gav 5 000 kronor ytterligare i månaden från september 2015, dels eftersom det fanns anledning att ge kompensation för löneglidning från 2007 och framåt.
Försäkringsbolaget ersatte det särskilda tillägget om 5 000 kr i månaden från och med 2016. Däremot motsatte sig bolaget yrkandet om kompensation för löneglidningen.
Göteborgs tingsrätt gick helt på den trafikskadade kvinnans linje och meddelade i sin dom år 2021 att Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän var skyldigt att betala ut ytterligare pengar; 586 000 kronor för åren 2017—2020 och därefter ytterligare 218 000 kronor per år fram till hennes 67-årsdag. Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän ålades också att stå för rättegångskostnader på 542 000 kronor.
Försäkringsbolaget överklagade till hovrätten för västra Sverige — som i sin dom gjorde en helt annan bedömning. Enligt hovrättsdomen ska Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän istället betala 137 000 kronor per år från år 2020 till hon fyller 67 år, och därefter 68 000 kr per år. Enligt hovrättsdomen ska kvinnan stå för rättegångskostnader på totalt 493 000 kronor.
— Sammantaget gör hovrätten bedömningen att det beräkningssätt som Länsförsäkringar har förordat är mest förenligt med reglerna om omprövning och preskription och den tolkning av regelverket som kommit till uttryck i rättskällorna, skrev hovrätten bland annat i sin dom i juni förra året.
Kvinnan överklagade då till Högsta domstolen, som nu alltså har beslutat att ta upp målet till prövning.
— I målet aktualiseras frågan om betydelsen av en tidigare preskriberad omprövningsfordran vid bedömningen av om det uppkommit en ny väsentlig förändring i de ekonomiska förhållandena och vid bedömningen av vilken ersättning den försäkrade har rätt till vid omprövning av livränta, heter det i informationen från Högsta domstolen om beslutet om prövningstillstånd.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av dokumentationen. Och här hittar du domarna från hovrätten och tingsrätten.