Därför fortsätter Gamla Liv att vara ett av Sveriges största livbolag
Hur kan SEB Trygg Liv Gamla — Gamla Liv — som varit stängt för nyteckning sedan 1997, fortsatt vara ett av Sveriges största livbolag? Bolaget förvaltar 180 miljarder kronor, har 120 miljarder i konsolideringsfonden och har haft 114 miljarder i vinst senaste tio åren.
Nils Henriksson, VD sedan 2012, svarar på hur detta reptrick går till.
— Jag började i bolaget 2005 och vi har fördubblat förvaltat kapital sedan dess. Det kan verka lite märkligt, eftersom vi inte haft någon nyteckning sedan 1997. Men det är avkastningen på förvaltat kapital som är förklaringen. Och det är en avkastning som vi fördelar till kunderna över tid. Förra året hade vi till exempel en negativ avkastning på 1,2 procent, men vår återbäringsränta låg fast på 10 procent under hela året, säger Nils Henriksson
Under den senaste tioårsperioden har SEB Trygg Liv Gamla redovisat en vinst på 114 miljarder kronor efter skatt.
Men det är långt ifrån all vinst som gått till återbäring för kunderna. Under 2021 var vinsten 33,5 miljarder kronor. Resultatet gick oavkortat in i bolagets konsolideringsfond.
Det är bara tre livförsäkringsbolag som har haft högre lönsamhet än Trygg Liv Gamla och det är Alecta, AMF Pension och Skandia Liv. De tre bolagen redovisar en samlad vinst på 1 061 miljarder de senaste tio åren.
Varför behöver bolaget 120 miljarder kronor i reserv — i konsolideringsfonden — när bolagets kapitalkrav enligt Solvens 2 endast är 50 miljarder kronor och såväl årliga försäkringsutbetalningar som andra kostnader är kända många år framåt? Kapitalkraven i Trygg Liv Gamla steg från 29 till 50 miljarder under 2022, när man gick över till att rapportera enligt Solvens 2-reglerna.
Så här svarar Nils Henriksson:
— Vi levererar produkten som den ursprungligen är såld. Det vill säga att vi löpande delar ut från vår kapitalavkastning till kunderna över tid. Vissa år är avkastningen hög, andra år är den negativ, men vi vill hålla en jämn återbäring över tid. Vi betalar årligen ut cirka 11—12 miljarder kronor vilket inkluderar försäkringsersättning plus återbäring.
SEB Trygg Liv Gamla har höga driftskostnader jämfört med andra livbolag, speciellt med tanke på att Trygg Liv Gamla bara har 16 anställda.
Enligt Svensk Försäkrings statistik hade SEB Pension & Försäkring tillsammans med Trygg Liv Gamla driftskostnader på 1,9 miljarder förra året, varav knappt 1,5 miljard var ersättning till moderbolaget för kapitalförvaltning och administration. Nils Henriksson menar dock att de siffrorna inte är relevanta för Gamla Liv.
— Vår kapitalförvaltningskostnad låg på 368 miljoner kronor förra året, vilket motsvarar 0,12 procent. Våra kostnader för administration var 184 miljoner kronor. Det förekommer inget läckage till moderbolaget, vilket vore olagligt. Vi betalar marknadsmässig ersättning för deras tjänster och vi är tuffa när vi förhandlar priser. Förra året omförhandlade vi avtalet med vårt moderbolag.
SEB Pension & Försäkring är ett vinstutdelande bolag, vilket kan sägas göra konstruktionen med holdingbolaget SEB Life & Pension AB och dess ömsesidiga dotterbolag Trygg Liv Gamla lite komplicerat. Sammantaget utgör dessa bolag SEB:s livdivision och har letts av David Teare sedan 2017. I januari övergår han på egen begäran till divisionen för stora företag och efterträds av Linnéa Ecorcheville.
Nils Henriksson fyllde 60 år förra året och har avtalat med Trygg Liv Gamla att kvarstå som vd med ett år i taget.