Sak & Liv använder cookies för att analysera trafiken & förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen så godkänner du detta. ✕
Annons:

Logga in

Inte prenumerant? Klicka här för att registrera dig – helt gratis!

Glömt ditt lösenord?

Återställ ditt lösenord

  • Prenumerera nu
  • Platsannonser
  • Logga in
    • Mina sidor
    • Logga ut
Försäkringsnyheter i framkant
Tisdag 26 September 2023
Sök
Search for:
7 dagar - Allmänt

”Försäkringsbranschen har inte kommit särskilt långt inom AI”

• ”Det finns väldigt mycket som går att göra med AI i försäkringsbranschen — riskbedömningar, skadereglering, personalisering där varje kund kan få betydligt mycket mer personaliserad information, compliance kan blir bättre, processer kan förenklas betydligt, det går att upptäcka bedrägerier och penningtvätt enklare”, menar Göran Lindsjö. 

Försäkringsbranschen är en av de branscher som har störst potential när det gäller att använda sig av AI, bland annat mot bakgrund av de omfattande data som finns om kunder och skador, Men i dag utmärker sig inte försäkring som en av de branscher som ligger långt framme i AI-utvecklingen menar AI-experten Göran Lindsjö.

Göran Lindsjö är Senior Advisor bland annat vid AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad AI med över 100 partners inom offentlig och privat sektor, och är rådgivare i AI-frågor till företagsledningar i Europa och Nordamerika. Han har tidigare lång erfarenhet som serieentreprenör inom AI och har tidigare bland annat arbetat vid regeringskansliet.

Han är nu en av talarna på Insurance Evolutions nätverksmöte den 27 september, som fokuserar på utvecklingen inom AI och försäkring. Vi fick en intervju med honom inför mötet.

Du har tidigare noterat att Sverige och Europa ligger efter Nordamerika när det gäller AI-utveckling. Vad skulle du säga att det beror på? 

— En orsak är att det finns betydligt större investeringskapacitet och större dynamik bland investerare i Nordamerika och Asien än i Europa. En annan faktor är att det i Europa finns en vilja att vara snabba med regleringar — redan innan det finns någon innovation inom ett område. Först reglerna, sedan innovation. Det låter kanske sunt och bra, men det är väldigt svårt att genomföra i praktiken. Jag brukar ge som exempel att det är svårt att uppfinna ett säkerhetsbälte innan det finns en bil. I Nordamerika är attityden till regleringar annorlunda; där är det väldigt tajt mellan innovation och reglering — det är inte så att man låter reglerna komma först innan det finns någon innovation.

— Sedan kan man säga att ett extra problem i Sverige är att vi här ser AI som en delmängd av digitaliseringen. Det innebär att AI tenderar att bli mer av en teknisk fråga som delegeras till it-avdelningen snarare än att man ser det som en verkligt betydelsefull lednings- och affärsfråga.

Vilka konsekvenser skulle du säga att det kan få inför framtiden att Sverige och Europa ligger efter? 

— Jag ser konsekvenserna som väldigt stora, i första hand när det gäller konkurrenskraften för det europeiska näringslivet som kan bli lidande — både när det gäller export från Europa och vem som vinner affärerna i Europa. Exempelvis utvecklas i dag inte sjukvård på samma snabba sätt som i Nordamerika där man använder sig mer av AI-tekniker. Med tanke på att den äldre befolkningen växer kraftigt är det illavarslande att vi står handfallna när det gäller lösningar som påverkar välfärden i framtiden. Om vi inte i Europa utnyttjar de möjligheter som finns med AI kommer det att betyda att ekonomin blir mer ansträngd.

Så vad kan då göras för att vi i Europa och Sverige ska kunna komma ikapp på ett bättre sätt? 

— Det finns inget Alexanderhugg som innebär att det plötsligt finns en lösning på allting, utan troligen krävs det en mängd olika åtgärder. Bland annat skulle vi behöva stimulera innovation på en rad olika sätt. Det gäller att stödja snarare än att stjälpa både innovativa storföretag och entreprenörskapet inom området. Jag tror inte så mycket på storskaliga projekt som exempelvis EU-kommissionen drar igång. Det storskaliga är inte lösningen, det är inte på så sätt som det sker utveckling.

Något som du har framfört tidigare är att det i dag saknas kompetens och medvetenhet om AI hos många företagsledningar och styrelser. Är det fortfarande din allmänna bild av läget? 

— Än så länge är både förståelsen och kompetensnivån låg över hela världen när det gäller AI och utveckling, även i många organisationer i Nordamerika. Det baseras på flera saker. Företagsledningar och styrelseledamöter är kloka, det är inte där det brister. Istället handlar det om att man i dag underskattar möjligheterna med AI, och av hur konkurrenssituationen i branschen kommer att se ut framöver. Det finns en bild av AI som att det handlar om ”ännu en teknisk möjlighet”. Man betraktar AI som de små stegens förbättringar, snarare än den större förändring som vi ser komma. Jag menar att det finns ett stort antal områden där man ännu inte har förstått vidden av den förändring som pågår. Man förstår inte dimensionen av det hela och inser inte hur mycket det påverkar den egna branschen.

Just nu har entusiasmen inför AI-utvecklingen avsatt spår i börsutvecklingen. Har du någon tanke om den senaste tidens börsoptimism kring AI?

— Jag tror att det handlar om att den generativa AI:n ända sedan december har diskuterats brett, tagits upp i media, i företagsledningar, på släktmiddagar och så vidare, och förståelsen av värdet har ökat. Det skulle också kunna vara så att internationella influenser påverkar utvecklingen mellan olika länder. Det har funnits en medvetenhet ett tag om möjligheterna med AI, och nu har investerarna börjat ta till sig storleken av förändringarna.

Försäkringsbranschen har pekats ut som en av de branscher som har störst förbättringspotential när det gäller att utnyttja AI, vid sidan av vårdsektorn och byggbranschen. Vad kan du berätta mer om det? 

— Ja, det är min kompilerade bild av vad andra redan har bedömt och av att jag träffar företag i flera andra branscher. Det baseras på att det finns väldigt mycket som går att göra med AI i försäkringsbranschen — riskbedömningar, skadereglering, personalisering där varje kund kan få betydligt mycket mer personaliserad information, compliance kan blir bättre, processer kan förenklas betydligt, det går att upptäcka bedrägerier och penningtvätt enklare. Med andra ord finns det tillämpningar som är lågt hängande frukter i försäkringsbranschen. Dessutom har man data tillgänglig, vilket är en förutsättning för AI. Så jämfört med andra branscher har man det förspänt inom försäkring.

— Men den andra delen är hur långt man har kommit nu, och försäkringsbranschen utmärker sig inte i dag genom att ha kommit särskilt långt. Framöver kommer det utvecklingen att se olika ut inom sak och inom liv. Jag kan tänka mig att det blir mer konvulsioner inom livförsäkring, om ska frångå något slags solidarisk princip genom att exempelvis göra mer detaljerade riskurval.

Du har talat med ledningen för flera olika svenska försäkringsbolag om AI-utvecklingen. Kan du ge en bild av hur förutsättningarna för AI ser ut i de försäkringsbolag som du har varit i kontakt med? Ser du en ökad insikt och intresse, eller har vi en lång väg kvar att vandra? 

— Svaret är ja på båda frågorna. Ja det finns en ökad insikt, ja det är en lång väg kvar att vandra. En svårighet är att faktiskt alla i en styrelse behöver ha en rudimentär kunskap om möjligheter och konsekvenser med AI, det räcker inte att ha en stjärna i styrelsen som kan frågorna. Man måste bevaka AI-området aktivt. Sedan tro jag inte det krävs en djupare teknisk kunskap, utan mer av en basic kunskap.

Om du skulle ge ett enda råd till ledare för svenska försäkringsbolag när det gäller AI, vad skulle det vara? 

— Tyvärr är det just det som vi redan har tjatat om, att få in kunskapen brett i organisationen. Vi har jätteduktiga företagsledningar, jätteduktiga personer i styrelserna. Får de bara börja fundera på detta kommer de på betydligt mycket smartare AI-lösningar än vad jag kan göra. De kan se i organisationen vilka områden det går att ge sig på. Vissa insatser ger ingen effekt alls — medan andra dramatiskt kan förändra spelplanen. Det kan inte konsulter åstadkomma — utan det krävs att styrelser och företagsledningar som är operativa i bolaget har förståelsen och arbetar aktivt med att utnyttja möjligheterna, säger Göran Lindsjö.

Fotnot: Intervjun har tidigare publicerats på Insurance Evolutions webbplats och Linkedin. Bakom Insurance Evolution står Sak & Liv tillsammans med Försäkringsplatsen. 

1 169
19 september, 2023
Gunnar Loxdal
gunnar.loxdal@sakochliv.se

Dina nya karriärmöjligheter

  • Gruppchef djurskador
    Stockholm company logo
  • Kompass Advokat söker senior biträdande jurist inom försäkringsrätt och finansiell reglering
    Stockholm company logo
  • Head of Midmarket Sweden
    Stockholm company logo
Se alla lediga jobb

Relaterade artiklar

  • 4 dagar
    Björn Dalemo: Vi måste prata om hur vi använder kraftfulla modeller
  • 11 dagar
    ”Så kan reglering av AI skydda kund — utan att stoppa innovationen”
  • 3 månader
    Folksam: AI säger att vi är Sveriges mest ikoniska försäkringsbolag
  • 3 månader
    Forena: Så påverkas den svenska försäkringsbranschen av AI
  • 7 månader
    Svensk Försäkring: Nya EU-förslag ger problem för ansvarsförsäkring
Premium

FI föreslår att WaterCircles lämnar in en ny koncessionsansökan

3 timmar Läs mer
Hannes Bostam blir ny skadechef för Zurich i Norden
7 timmar Läs mer
SENASTE NYTT FRÅN SAK & LIV PREMIUM
cover image
FI:s yttrande om WaterCircles överklagande i koncessionärendet
2023-09-26
cover image
Proposition om ändrade belopp i euro i försäkringsrörelselagen
2023-09-26
cover image
FI:s beslut om KPA:s fusion
2023-09-26
KÖP PREMIUM
Avkastningspotentialen på obligationer ligger nu på aktienivåer
Läs mer

Cancergåtan skapar intressanta investeringsmöjligheter

Läs mer
ANNONS

De senaste nyheterna
  • 3 timmar
    FI föreslår att WaterCircles lämnar in en ny koncessionsansökan
  • 7 timmar
    Hannes Bostam blir ny skadechef för Zurich i Norden
  • 7 timmar
    Så vill Folksam öka investeringarna för förbättrad trafiksäkerhet
  • 7 timmar
    Alstom blir första hyresgästen i AMF:s nya lokaler i Marievik
  • 8 timmar
    Johan Larsson: AI är inte bara en revolution utan början på en ny era
Så vill Folksam öka investeringarna för förbättrad trafiksäkerhet
7 timmar Läs mer
"Inget litet kliv då försäkringar sällan är mer upphetsande än hålfotsinlägg, bettskenor och läsandet av Namn och Nytt i DN."
Tidningen Resumé kommenterar att Hedvig siktat på att åstadkomma ”världens första häpnadsväckande försäkringsupplevelse”.
Veckans mest lästa
  • 7 dagar
    ”Försäkringsbranschen har inte kommit särskilt långt inom AI”
  • 1 dag
    LF Kalmar vann i tvist mot Folksam om 454 kronor och 50 öre
  • 6 dagar
    Oj, vilken störtflod av nya försäkringserbjudanden!
  • 4 dagar
    Åtal för försök till bedrägeri mot Länsförsäkringar Bergslagen
  • 7 dagar
    Easy Peasy Insurance ökade volymen med över 400 procent på ett halvår
Finansinspektionen gav tillstånd för fusion av de båda KPA-bolagen
11 timmar Läs mer
Alstom blir första hyresgästen i AMF:s nya lokaler i Marievik
7 timmar Läs mer
Slagläge för småbolag efter period av kräftgång
Läs mer
Johan Larsson: AI är inte bara en revolution utan början på en ny era
8 timmar Läs mer
Michaela Bruneheim: Teknik gör det möjligt att återuppfinna försäkring
1 dag Läs mer
LF Kalmar vann i tvist mot Folksam om 454 kronor och 50 öre
1 dag Läs mer
Läs in fler artiklar

Sak & Liv Premium

Branschrapporter

Här finns Sak & Livs egna branschrapporter – med sammanställningar, analyser och fördjupningar kring aktuella ämnen.

Nyhetsfördjupning

Våra nyhetsfördjupningar ger dig en snabb bakgrund så fort det händer något av extra stort intresse i branschen.

Porträtt

Här möter du några av branschens mest intressanta personer och företag. Klicka för att läsa mer!

Rättsdokument

Här hittar du domar, stämningsansökningar och andra intressanta dokument med koppling till rättsfall som rör pensioner och försäkringar.

Årsredovisningar

Vi har samlat årsredovisningar för några av de mest centrala företagen i pensions- och försäkringsbranschen.

Allmänt

Utredningar, myndighetsrapporter, sammanställningar – här hittar du dokument av olika slag som vi tror att du kan vara nyfiken på!

FI:s yttrande om WaterCircles överklagande i koncessionärendet

Finansinspektionen har yttrat sig till förvaltningsrätten i de mål där WaterCircles har överklagat beslut från FI om att inte ge koncession för ett svenskt försäkringsbolag.
2023-09-26

Proposition om ändrade belopp i euro i försäkringsrörelselagen

Regeringen fattade den 21 september beslut om att lägga fram en proposition om ändrade belopp i euro i försäkringsrörelselagen.
2023-09-26

FI:s beslut om KPA:s fusion

Finansinspektionen meddelade den 25 september KPA Pension att verkställa plan för fusion mellan koncernens två tjänstepensionsbolag.
2023-09-26

Tingsrättens dom i tvisten mellan LF Kalmar och Folksam

Stockholkms tingsrätt har meddelat dom i en tvist mellan LF Kalmar och Folksam rörande fördelningen av skadeersättningen i det fall en försäkringstagare varit dubbelförsäkrad.
2023-09-25

Konsumentverkets skrivelse till Lassie

I en skrivelse till Lassie riktar Konsumentverket kritik mot delar av bolagets marknadsföring.
2023-09-24

Svenska Fribrevsbolaget Holding - årsredovisning 2022

Svenska Fribrevsbolaget Holdings årsredovisning för 2022.
2023-09-21
Läs in fler dokument

HD:s nej till PT i tvist om epidemiavbrottsförsäkring (2)

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i tvist om epidemiavbrottsförsäkring mellan sju restaurangföretag i Västsverige och Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.
2023-09-14

HD:s nej till PT i tvist om epidemiavbrottsförsäkring (1)

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i tvist om epidemiavbrottsförsäkring mellan ett cateringföretag och Länsförsäkringar Jönköping.
2023-09-14

Bolagsordning för H&M:s nya captive

Hennes & Mauritz har ansökt om att starta ett nytt captivebolag i Sverige.
2023-09-12

Hedvig AB - årsredovisning 2022

Hedvig AB:s årsredovisning för 2022.
2023-09-08

HFD:s beslut om Skatterättsnämndens besked om aktier i Dina Försäkring AB

Högsta förvaltningsdomstolen har fattat beslut i två ärenden som överklagats från Skatterättsnämnden, gällande klassificering av aktier i Dina Försäkring AB. Detta ärende avser Dina Försäkringar Göta.
2023-09-07

IMY:s beslut om Trygg-Hansa

Integritetsskyddsmyndigheten konstaterar i ett beslut att Trygg-Hansa har behandlat personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen.
2023-08-30

SFM:s skrivelse till Daniel Barr om dialogmöte

I en skrivelse till Daniel Barr framför Svenska Försäkringsförmedlares förening ett önskemål om ett möte.
2023-09-19

ARN:s beslut om Gjensidiges bilförsäkring

ARN har fattat beslut i ett ärende som avser en bilförsäkring i Gjensidige för en begagnad bil.
2023-09-21

IMY:s beslut om Trygg-Hansa

Integritetsskyddsmyndigheten konstaterar i ett beslut att Trygg-Hansa har behandlat personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen.
2023-08-30

Svenska Fribrevsbolaget Holding - årsredovisning 2022

Svenska Fribrevsbolaget Holdings årsredovisning för 2022.
2023-09-21

Dunstan AB - årsredovisning 2022

Dunstan AB - årsredovisning 2022
2023-08-28

Erika Försäkring — årsredovisning 2022

Erika Försäkrings årsredovisning för 2022.
2023-08-29
Ansvarig utgivare: Gunnar Loxdal, 0706 94 60 48
Mejladress till redaktionen: nyheter@forsakringsanalys.se
Vår postadress: Skandinavisk Försäkringsanalys, Helgag. 36M, 118 58 Stockholm
Om Sak & LivKontakta ossPlatsannonserAnnonsera

Missa inga viktiga nyheter om försäkring och pension!

Prenumerera på Sak & Liv Premium
– HELT KOSTNADSFRITT I 30 DAGAR!
Prenumerera nu

Har du redan ett konto? Logga in

Följ oss gärna i sociala medier: