Fortfarande möjligt att utnyttja marknadens kortsiktiga fokus
Superinvesteraren Warren Buffett tror fortfarande på investeringsstrategin som har gjort honom till en av världens rikaste människor. ”Möjligheter uppstår när andra gör dumma saker”, säger finansgurun som ligger bakom en av de största positionerna i Odins aktiefond ODIN USA.
Varje år flockas tiotusentals människor i Omaha, Nebraska, USA, för att delta i det som har kallats ”Woodstock för kapitalister” – den årliga bolagsstämman för framgångsrika Berkshire Hathaway. Aktieägarmötena som hålls varje år ger värdefull inblick i investeringsfilosofin hos den amerikanska finansgurun, som har fått smeknamnet ”Oraklet från Omaha” och betraktas som en av världens främsta investerare.
– Årsmötet är bland annat en årlig påminnelse om vad som verkligen betyder något när man investerar i aktier, säger Robin Øvrebø. Han är ansvarig förvaltare av ODIN USA och har varit med på flera av evenemangen i Omaha.
Det är lätt att påverkas av de otaliga distraktioner som frestar aktiemarknaden. För långsiktiga investerare bör fokus alltid ligga på att vara långsiktigt investerade i bra affärsmodeller som leds av förnuftiga människor. Buffett talar ofta om hur den eviga konstanten på aktiemarknaden är mänsklig psykologi, som ger möjligheter för långsiktiga investerare oavsett teknisk utveckling.
-Buffett påpekar att människor fortsätter att göra dumma saker, oavsett om det är för optimistiskt eller för pessimistiskt. Det är en viktig och konstant ingrediens i finanskrisernas anatomi och förklarar varför vi får bubblor och krascher, säger Øvrebø.
Det hjälper att börja tidigt
Buffett är i grunden långsiktig i sina investeringar, men han är också flexibel i sitt tillvägagångssätt. Han kan omvärdera sina beslut när han ser det som nödvändigt. Detta trots att han sannolikt är den investerare i världen som har mest offentligt rampljus på sig.
– Buffett förklarade hur slumpen gjorde att de var tvungna att begränsa sina investeringar i bank på 1970-talet på grund av Bank Holding Act 1970. Om det inte hade varit för det ändringsförslaget kunde de ha haft en större andel direktägande i bankerna. I nästa ögonblick förklarar han varför han valde att sälja alla sina bankaktier med undantag för Bank of America innan vi upplevde bankproblemen förra våren. Det är beundransvärt och fascinerande. Vi kan lära oss av honom – att en person som har investerat i en viss typ av företag i mer än 50 år kan ändra sig på några månader när han anser att förutsättningarna har förändrats. Allt detta under månaderna innan sektorn i fråga stöter på problem. Samtidigt har han också behållit en del investeringar längre än han kanske borde, men överlag har det gett goda resultat, säger Øvrebø.
Buffett själv har sagt att det finns runt ett dussin beslut som har drivit de flesta av Berkshires avkastningar.
-Med tiden krävs det bara några få vinnare för att göra underverk. Det hjälper också att börja tidigt och leva till du blir 90 år, som finansgurun påpekade i ett av sina investerarbrev till aktieägarna.
Timing är nästan omöjligt
Buffett har inte blivit mångmiljardär genom att försöka ”tajma” marknaden, utan genom att investera långsiktigt i bra bolag. Precis som Odins investeringsstrategi.
-På Odin är vi inte bekymrade över kortsiktiga fluktuationer och tror att kortsiktighet är skadligt för den avkastning som kan uppnås. Det finns ett överdrivet fokus i marknaden på kortsiktighet. Att lyckas som kortsiktig handlare eller spekulant är nästan en omöjlig uppgift, säger Alexander Miller, investeringsdirektör på Odin.
Om du försöker sälja till ett högt pris måste du köpa till ett lägre pris, så du måste ”förutsäga” marknader två gånger.
-Vanliga dödliga, som inte påverkas av marknadens psykologi, har i bästa fall rätt i 50 procent av dessa fall. Ska du både köpa och sälja är sannolikheten att lyckas med kortsiktigt köp och sälj 25 procent. Det är inte bra odds som man ska satsa på, påpekar investeringsdirektören.
Øvrebø håller med:
-Det viktiga är att fokusera på det man faktiskt kan kontrollera. Det vill säga vilken risk man tar, vilka kostnader man betalar, hur länge man är investerad, hur mycket man investerar och vilka val man gör. På kort sikt fluktuerar aktiekurserna upp och ner och är nästan omöjliga att förutsäga, men över tid kommer de att spegla underliggande värdeskapande i bolagen, avslutar Odins förvaltare Robin Øvrebø.
Köp ODINs fonder i Odins eget ISK här
Riskinformation:Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.