Birgitte Bonnesen döms till fängelse i ett år och tre månader
Svea hovrätt beslutade på tisdagen att döma den tidigare VD:n i Swedbank Birgitte Bonnesen till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri.
Målet har gällt ifall den VD:n gjort sig skyldig till grovt svindleri, alternativt grov marknadsmanipulation, då hon uttalade sig om bankens åtgärder mot penningtvätt i bankens estländska verksamhet. Målet har även gällt huruvida hon obehörigen röjt insiderinformation på ett möte med representanter för bankens största ägare.
Hovrätten kommer i sin dom fram till att den dåvarande verkställande direktören lämnade vilseledande uppgifter när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med att banken släppte sin tredje kvartalsrapport 2018.
Uppgifterna förmedlade enligt domstolen det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland. Hovrätten menar att uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada.
Därför dömer nu hovrätten Birgitte Bonnesen för grovt svindleri. Hon frikänns från åtalet i övriga delar.
Påföljden bestäms till fängelse i ett år och tre månader.
Rättens ordförande hovrättsrådet Sven Johannisson säger så här i en kommentar:
— Hovrätten har bedömt ett flertal uttalanden som har gjorts till media och aktieanalytiker. Rätten har då kommit fram till att två av uttalandena har varit oriktiga eller inneburit ett så skevt urval av fakta att de har varit vilseledande i lagens mening.
En av rättens ledamöter är skiljaktig i påföljdsdelen.
Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, säger så här i ett uttalande:
— Vi är mycket nöjda med hovrättens ändring i denna del. Det har varit en omfattande utredning som nu i den viktigaste delen blev en fällande dom. Vi får avvakta och se om domen överklagas.
Ted Murelius, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, säger i sin kommentar att domen kan få konsekvenser när det gäller hur börsbolagen kommunicerar:
— Om domen fastställs kommer det sannolikt få konsekvenser för börsbolagens kommunikation med marknaden framöver när det gäller tydlighet och transparens.
Birgitte Bonnesens försvarare advokat Per E Samuelson har i ett uttalande för TT meddelat att domen kommer att överklagas.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av domen.