Alecta: Vanligare med fattiga unga än med fattigpensionärer
Fler yngre än äldre har låga inkomster och det är gifta personer snarare än ensamstående som är överrepresenterade bland de med lägst inkomst efter skatt. Det konstaterar Alecta efter en analys av pensionärernas ekonomi.
Alecta har analyserat färsk statistik från SCB som ett led i en undersökning om pensionärernas ekonomiska situation. Denna typ av undersökning har genomförts årligen sedan 2018 och i år har man bland annat koncentrerat sig på de svenskar som, oavsett ålder, har lägst inkomst efter skatt.
— Många bär på en föreställning om att pensionärer skulle vara överrepresenterade bland dem med allra lägst inkomst, men så är det faktiskt inte. Och den vanliga uppfattningen att de sämst ställda pensionärerna skulle vara änkor och ensamstående stämmer inte heller. I stället är det typiskt sett gifta pensionärer som sticker ut genom att ha de lägsta inkomsterna efter skatt, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström i en kommentar.
Alectas undersökning har fokuserat på individuella inkomster i stället för inkomster på hushållsnivå.
Det här är några av de viktigaste slutsatserna av Alectas undersökning i år:
- Pensionärer är inte överrepresenterade i gruppen med lägst inkomster.
- Låginkomsttagare finns i alla åldersgrupper och den största andelen finns i åldersgruppen 20–29 år.
- Riktigt låga inkomster finns bland de låginkomsttagare som är 30–50 år. Medianinkomsten för låginkomsttagarna i pensionärsgruppen ligger väsentligt högre.
Alecta konstaterar också att kvinnor överrepresenterade bland dem som har låga inkomster. Samtidigt är änkor/änklingar inte fattigare än andra. Gifta personer över 67 år är överrepresenterade bland dem med lägst nettoinkomst.
Av undersökningen framgår också att eftersom de offentliga stödsystemen för äldre fungerar utjämnande och är betydligt starkare än grundskydd som finns tidigare i livet, ökar inkomsten i många fall vid pensioneringen för den som varit låginkomsttagare. Eftersom den allmänna pensionen inte ger pensionsrätt på höga inkomster blir också spridningen mellan låg- och höginkomsttagare lägre i den äldre befolkningen än bland personer i arbetslivet.