Rekordstort antal utredningar om försäkringsbedrägerier 2024

• Inte någon gång de senaste tio åren, det vill säga så länge som Larmtjänst har sammanställt statistiken, har det gjorts lika många utredningar av misstänkta försäkringsbedrägerier som 2024.
Under 2024 genomfördes fler bedrägeriutredningar än någonsin tidigare — och fler försäkringsbedrägerier än tidigare polisanmäldes. Det framgår av en färsk rapport på Larmtjänst och Svensk Försäkring om försäkringsbedrägerierna 2024.
Larmtjänst presenterade på onsdagen sin rapport ”Försäkringsbedrägerier 2024”. Rapporten visar att försäkringsbedrägerier fortsätter att vara ett samhällsproblem, och även en växande inkomstkälla för organiserad brottslighet.
År 2024 avslöjade försäkringsbolagen misstänkta försäkringsbedrägerier till ett värde av 820 miljoner kronor, en ökning med hela 20 procent jämfört med året innan.
Sammanlagt genomförde bolagen under året 11 208 utredningar av misstänkta försäkringsbedrägerier, en ökning med 12 procent jämfört med 2023. Detta är det högsta antalet utredningar som genomförts under de tio år som det har förts branschgemensam statistik över bedrägeriutredningar.
— Försäkringsbedrägeri kan upptäckas och beivras tack vare avancerad teknik, erfarna utredare samt ett utökat samarbete mellan försäkringsbolag och myndigheter. Tipsen från allmänheten är också viktiga, säger Larmtjänsts VD Mats Galvenius i en kommentar.
Inom motorskador avböjdes misstänkta försäkringsbedrägerier till ett värde av 289 miljoner kronor. Motorskador står för 35 procent av de avböjda skadeanspråken. Inom hem-, villa-, och reseskador avböjdes misstänkta försäkringsbedrägerier till ett värde av 228 miljoner kronor.
Den vanligaste orsaken till att försäkringsbolag nekar ersättning är att skadan aldrig inträffat eller inte kan styrkas. Andra vanliga orsaker är att försäkringstagaren lämnat oriktiga uppgifter eller vägrat att samarbeta vid utredning. Överdriven begäran om ersättning, så kallad påplussning, motsvarade endast 2 procent av de misstänkta bedrägerierna under året. Larmtjänst menar att försök till påplussning egentligen är vanligare än så, men eftersom detta hanteras redan tidigt i skaderegleringsprocessen inleds aldrig en formell undersökning.
Rapporten visar att män står för 61 procent av de misstänkta försäkringsbedrägerierna och att personer födda mellan 1980 och 1999 är kraftigt överrepresenterade. Dessutom är vissa geografiska områden överrepresenterade, särskilt polisregion Väst och Syd.
Förra året polisanmäldes 633 försäkringsbedrägerier, de allra flesta genom anmälningar från försäkringsbolagen. Dock ledde endast 15 procent av dessa anmälningar till åtal, vilket Larmtjänst menar är en anmärkningsvärt låg siffra. En undersökning från försäkringsbranschen pekar på att en stor andel av nedläggningsbesluten är felaktiga.

• Mats Galvenius
— Det är anmärkningsvärt att mer än hälften av alla nedläggningsbeslut är felaktiga eller orimliga. Försäkringsbedrägerier är inte bara ett brott — de drabbar alla försäkringstagare genom högre premier, säger Mats Galvenius.
Larmtjänst påpekar också att det finns ett stort mörkertal när det gäller statistiken över försäkringsbedrägerier. Varje år anmäls över 3 miljoner försäkringsskador i Sverige. Av dessa blir endast 0,4 procent föremål för bedrägeriutredningar. Försäkringsbedrägerier uppskattas i själva verket stå för 5–10 procent av de totala skadeutbetalningarna, vilket motsvarar mellan 3,5 och 7 miljarder kronor årligen.
”Försäkringsbranschen fortsätter att intensifiera arbetet mot bedrägerier, men för att verkligen komma åt problemet krävs att rättsväsendet agerar kraftfullt. Ett förstärkt samarbete mellan myndigheter och försäkringsbolag är avgörande för att verkligen komma åt problemet”, heter det i en slutsats från Larmtjänst.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.