Eir Försäkring siktar på 40 % i premietillväxt under år 2025

• Från 8 till 15. Eir Försäkring hoppas att kunna expandera från åtta länder till femton länder i Europa under det kommande året
Under 2025 väntas Eir Försäkring öka sin premievolym med cirka 40 procent samtidigt som bolaget vänder till svarta siffror för helåret, berättar bolagets nygamle VD Torgrim Lien i en intervju med Sak & Liv. Hans bedömning är också att bolaget inom ett år kommer att gå från att finnas på plats i åtta länder till att ha verksamhet i femton länder i Europa.
I januari meddelades att VD för Eir Försäkring sedan 2023, Fredrik Solberg, beslutat sig för att lämna sin post. Han kvarstår som delägare i bolaget.
Fredrik Solberg ersattes då av bolagets grundare och Chief Insurance Officer, Torgrim Lien, som tidigare varit VD mellan starten 2019 och 2023.
Sak & Liv har intervjuat Torgrim Lien om planerna för bolaget framöver.

• Torgrim Lien
Grattis till comebacken som VD i Eir! Vad kan berätta i dag om bakgrunden till VD-skiftet?
— Då Fredrik meddelade bolaget i januari att han inte ville fortsätta i rollen som VD för Eir tog jag över med omedelbar verkan. Vi har jobbat tätt tillsammans hela vägen så det är ingen stor förändring för min del. Han är ju fortfarande aktieägare — och faktiskt också en av våra största ambassadörer. Vi har en väldigt kompetent och erfaren ledningsgrupp som är med och drar stora delar av lasset.
Finns det några planer på att söka en ny extern VD i ett senare skede?
— Jag är här ”for foreseeable future”. Så länge vi under kommande år har fokus på att skala upp, effektivisera våra processer och att utveckla produkter vill jag vara ledare i verksamheten.
Bolaget har varit igång i drygt fem år och har ju i grunden haft en fantastiskt utveckling med snabb expansion, samtidigt som ni i höstas för första gången kunde uppvisa en rörelsevinst. Vad skulle du säga har varit de största glädjeämnena och de största besvikelserna under bolagets första fem år?
— Det har varit en dramatisk period på många sätt, inte minst med tanke på pandemin. Nu i dagarna är det fem år sedan Norge stängde ned. Sedan kan man säga att det var plus och minus för vår del med covid. Mycket gick att hantera digitalt på distans, och vi var väl redan där i vår digitala utveckling, vi var uppbyggda för att kunna fungera remote.
— Det största glädjeämnet är nog att vår affärsmodell har fungerat utmärkt utan stora modifikationer. Våra grundläggande idéer är det vi fortfarande kör efter. Att pivotera, ändra strategi mitt i vår uppstart, skulle inte ha varit enkelt. Jag är också glad för att vi har fått bra stöd från våra långsiktiga befintliga ägare hela vägen. Senast under fjärde kvartalet kunde vi hämta in pengar från ägarna och vi har haft god nytta av en långsiktigt god kapitaltillgång. Jag är också mycket nöjd med teamet, att vi har varit så lyckligt lottade att det har varit möjligt att rekrytera så många erfarna och kompetenta personer. Sedan kan man säga att kulturen i Stockholm också premierar nyskapande på ett annat sätt än många andra städer i Europa. Det finns en tradition av industriell utveckling och lång historik med innovation.
— Med detta sagt måste man väl också lyfta fram några motgångar för att balansera upp. Det är kanske inte något som man kan beskriva som en besvikelse, men självfallet har det varit utmanande både med pandemin och inflationen.
— Man får heller inte glömma bort att det är en komplicerad sak att starta och driva ett försäkringsbolag. Det finns ständigt nya lagar och regler att förhålla sig till. Det tar tid att sätta processerna. Sedan tycker jag att Finansinspektionen har varit bra att förhålla sig till för oss som en startup. Det är tydliga, och det tycker jag är bra. Man vet vad som krävs och var man har dem.
Ni är ett bolag som med framgång erbjuder digitala försäkringslösningar till digitala förmedlartjänster av olika slag. Om man ser ut över Europa finns det få exempel på försäkringsbolag som har samma fokus som ni har. Kan du ge något exempel på något bolag som påminner om er?
— Det jag kommer att tänka på är ett franskt bolag, Wacam De ändrade strategisk inriktning för fem år sedan och har i dag en liknande strategi som vår. Men annars är det få bolag som arbetar på det sättet som enda strategi och med ett brett produktsortiment. Hos oss kallar vi det för ”true partnership”, det vill säga att vi inte alls driver egen distribution av sakförsäkring. Våra partners kan vara trygga med att vi aldrig kommer att ringa deras kunder och försöka korsförsälja andra produkter till dem. Vi kan ha trovärdighet när vi säger det. Hos många andra ligger ofta korsförsäljning som en del av affärsidén.
Tycker du att det är förvånande att ni inte har fått fler efterföljare?
— En del större aktörer har ju det som en delstrategi. Se till exempel på Dina Försäkringar som har gjort en framgångsrik satsning på sin partneraffär. Så vi har absolut konkurrenter på den nordiska marknaden, även om inte alla är lika specialiserade som vi är. Jag bedömer också att det är en stor fördel att vara specialiserad.
Ni har redan gått ut med att ni under 2024 ökade bruttopremieinkomsten till 60 miljoner euro, vilket var en ökning med över 50 procent jämfört med föregående år. Vad kan du mer berätta mer om året som har gått?
— Det verkligt stora är att vi nu har uppnått en kritisk massa. Vi var under 2024 lönsamma fem månader i rad, sedan var vi inte det i november-december vilket gör att året som helhet inte var ett vinstår. Men det som har hänt är att vi har nu nått upp till en kritisk massa, som gör att vi kan leverera ett positivt resultat i år. Vi är inte längre tvungna att ta in nytt eget kapital för att stödja driften och det är en stor milstolpe för oss.
Och vad kan du berätta om planerna för 2025?
— Vi förväntar oss en tillväxt på 40 procent och förväntar oss att gå på plus. Vi har fortfarande en rätt snabb tillväxt. Fokus för oss att hjälpa våra partners i Norden och hitta goda partnerskap i Europa.
Hur skulle du beskriva att ägarna ser på er utveckling?
— Istället för att tala om våra ägare — de har ju demonstrerat sin tillit genom att stödja oss i alla våra kapital rundor — så kan det vara värt att nämna att vi löpande talar med olika potentiella nya investerare. Det finns ett stort intresse för innovation inom försäkring.
I dag finns ni etablerade i åtta länder i Europa. Hur många länder är ni i om ett år?
— Vi har tillstånd till tre ytterligare länder förutom de åtta vi är aktiva i. I och med att vi följer våra partners är det ingen stor investering att starta på en ny marknad. Vissa av våra partner har exempelvis reseförsäkringar i en rad europeiska länder. Min gissning är att vi kommer att finnas i 15 länder inom ett år, säger Torgrim Lien till Sak & Liv.