Gunilla Svensson: När vet man att det är dags att lämna?

• ”Behovet av förändring innebär både en belastning och en utveckling i takt med samhället — men det är å andra sidan det som gör försäkring så kul och får många att stannar kvar så länge i branschen!”, säger Gunilla Svensson.
”Just nu har vi ett perspektiv fram emot 2030. Vi har kommit till halvtid och tankar kom om att det kanske är dags nu”, säger Gunilla Svensson i en intervju med Sak & Liv om bakgrunden till att hon nu väljer att avgå som VD för Dina Försäkring AB.
På måndagen informerades om att Gunilla Svensson meddelat styrelsen för Dina Försäkring AB att hon väljer att lämna sin post efter 14 år som VD.
Sak & Liv har talat med Gunilla Svensson om de 14 åren med Dina, och om planerna framöver.
Hur tänker du nu efter att det har blivit offentligt att du kommer att lämna Dina Försäkringar?
— Ja, har jag inte fått något boostat självförtroende förut så har det i dag kommit så många positiva kommentarer och lyckönskningar att det känns väldigt bra.
Vad skulle du säga är bakgrunden till att beslutet att lämna VD-posten kommer nu?
— Det är som jag skrev till mina medarbetare: ”När vet man att det är dags?”. Det är något som mognar fram, och 14 år är en lång tid. Vi har gjort massor av saker och gör också nu väldigt mycket för att utveckla verksamheten. Just nu har vi ett perspektiv fram emot 2030. Vi har kommit till halvtid och tankar kom om att det kanske är dags nu. Jag fyller jämnt snart, och då kan man fundera över hur länge man ska jobba.
— När jag klev in i VD-rollen på Dina Försäkring AB för 14 år sedan trodde jag verkligen inte att jag skulle vara kvar så länge. Jag hade visserligen varit längre tid än så på Länsförsäkringar, men då var det i en rad olika roller.
Du har säkert reflekterat över vad som talar för och vad som talar emot att jobba vidare som VD. Vad skulle du säga finns på plussidan och vad finns på minussidan?
— På plussidan är att det är en fantastisk bolagsgrupp med fantastiska medarbetare! På minussidan är att man ibland som VD måste driva också obekväma processer. Det är en av alla saker som ryms i VD-rollen. Men med detta sagt hade det inte saknats energi att vara kvar, det skulle lätt ha dragit iväg fem år till.
— En annan sak som jag inte är oberörd av är att när man kommer upp lite i ålder, så träffar man många människor som tänker mycket på vad de ska ”göra sedan” — samtidigt som det inte alltid blir som man har tänkt sig. Hälsofrågor och annat kan komma i vägen för planerna för vad man ska ”göra sedan”. Då kanske det är lika bra att passa på.
Går det att säga hur länge du kommer att vara kvar i bolaget?
— Jag har sex månaders uppsägningstid och jobbar så länge det behövs för ett bra överlämnande.
Om du blickar tillbaka — vad skulle du säga har varit allra roligast under de här 14 åren? Vilka har varit highlightsen?
— En del av det som har präglat perioden är behovet av ständig förändring. Vi har hela tiden rört oss mot ett modernare arbetssätt. Sedan kan man fråga sig om det verkligen har varit highlights. Behovet av förändring innebär både en belastning och en utveckling i takt med samhället — men det är å andra sidan det som gör försäkring så kul och får många att stannar kvar så länge i branschen!
— Jag tycker också att Dina gör en väldigt stor skillnad på försäkringsmarknaden. Vi har verkligen ett fokus kring kund och sakförsäkring. Det tycker väl å andra sidan Folksam och Länsförsäkringar också att man har, men det är ju större verksamheter med många intressen. Vi på Dina har en affärsidé som vi håller fast vid, och som har funkat ändå sedan 1768, det är något att lyfta fram! Det säger något betydelsefullt om vår bransch och om vår kärnaffär.
— En riktigt rolig sak är också att kunna fira medarbetare som har jobbat 25 år i företaget, nu firar vi att en del jobbat i 30 år. Jag tror faktiskt att vår bransch fångar många länge för att den utvecklas hela tiden och förändras med samhället.
Är det någon särskild siffra du vill lyfta fram som säger något om Dina?
— Den viktigaste siffran är i så fall 3,84 procent — vår gemensamma marknadsandel inom skadeförsäkring. På den oligopolmarknad där vi verkar har vi gjort en jätteviktig förflyttning — och siffran representerar också vår utmaning för att bli ännu större, vilket vi behöver för att uppfylla de krav och förväntningar som finns.
Finns det några motgångar under din tid på Dina som är värda att nämna?
— Jag började jobba i försäkring i början på 1990-talet. Då hade vi en verklig ekonomisk kris i vårt land. Det var en annan ekonomisk struktur och jag har varit med om kriser sedan dess. Men ändå måste jag säga att den inflationsutvecklingen som har varit de senaste åren tog vår bransch med överraskning. Då kan man tänka att borde vi inte ha haft en större beredskap på att kostnaderna skulle kunna komma att stiga så pass snabbt som de gjorde.
Många är säkert intresserade av att veta vad du ska göra framöver. Vad kan du berätta om framtiden?
— Ingen aning. Först ska jag jobba klart med det jag gör. Jag har jobbat hårt under de här åren, och det känns inte fel att ta sig lite tid att luta sig tillbaka och fundera. Jag tycker att försäkring är roligt, jag tycker att det är roligt med människor, men vad som kommer ut av det framöver får vi se!, säger Gunilla Svensson till Sak & Liv.