”Sverige – ett av världens bästa länder för att driva in skulder”

Sverige är ett av världens bästa länder när det gäller möjligheten att driva in skulder. Det konstaterar kreditförsäkringsbolaget Euler Hermes, som har undersökt hur skuldindrivning fungerar i olika länder. 

I rapporten, 2018 Collection Complexity Score and Rating, undersöks förutsättningarna för inkasso i ett urval av 55 länder. 

I rapporten har de 55 länderna betygssatts efter hur lätt det är att inkassera. Ju lägre poäng, desto enklare är det att driva in skulder. Medelvärdet mellan de undersökta länderna är 51.

Sverige och Tyskland är några av de länder där det är allra enklast att driva in skulder utan några större hinder – båda länderna hamnade på betyget 30.

Kanske inte helt överraskande är det betydligt svårare att driva in skulder i Mellanöstern. Saudiarabien ligger lägst på listan med ett betyg på 94. Högre upp i rankningen finns Förenade Arabemiraten med poängen 81, följt av Malaysia, Ryssland och Kina med poäng på 78, 73 respektive 72. I den nedre tredjedelen finns även bland annat USA (55), Turkiet (56), Chile (56) och Kamerun (57).

Även om Sverige är det minst komplexa landet i världen för att driva in skulder i, finns det enligt Euler Hermes fortfarande vissa saker som kan göras bättre:

– När gäldenären väl försatts i konkurs är det mycket svårt att återvinna en fordran. Prioritetsordningen gör det osannolikt för oprioriterade fordringsägare att få sina fordringar från en konkursgäldenär om det inte finns någon säkerhet för fordran, säger Henrik Bromée, Sverigechef på Euler Hermes, i ett pressmeddelande.

28 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048