Alectas VD delaktig i EU-plan för mer hållbar finansmarknad

Alectas VD Magnus Billing har deltagit i en europeisk högnivåexpertgrupp, som har tagit fram rekommendationer för klassificering av hållbara tillgångar och verksamheter. Nu har EU-kommissionen tagit fram en åtgärdsplan för en mer hållbar och långsiktig finansmarknad, där den gemensamma klassificeringen som rekommenderats av expertgruppen blir den centrala komponenten. 

EU-kommissionen presenterade sin åtgärdsplan den 8 mars. Där framgår att klassificering av hållbara tillgångar och verksamheter med koppling till EU:s klimatmål och Parisavtalet är en viktig nyckel för att främja ett ökat utbud av hållbara investeringsmöjligheter och underlätta beslut om hållbara investeringar för institutionella investerare.

– Det är en styrka att kommissionen presenterar så konkreta åtgärder för att agera på expertgruppens rekommendationer. Tiden är mogen för handling och vi är många som ser fram emot den här utvecklingen, säger Magnus Billing i en presskommentar.

– Två av punkterna som kommissionen tar upp i sin åtgärdsplan och som engagerat mig särskilt i arbetet är besluten att förtydliga att hållbarhet är en del i förvaltaruppdraget och att driva på utvecklingen av redovisning av klimatrisker och scenarioanalyser. Jag tror att det kommer att bidra till att utvecklingen mot en mer långsiktig och hållbar finansmarknad får ett brett genomslag.

Den 14 mars höll Alecta ett seminarium om rekommendationerna tillsammans med Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar, som har ett 90-tal medlemmar; bland annat institutionella ägare, kapitalförvaltare, analysföretag och organisationer.

15 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048