KPA: Så mycket kostar det ojämställda arbetslivet

• Sverige har inte råd att inte ha en jämställd arbetsmarknad, menar KPA Pensions VD Britta Burreau.
DebattIfall kvinnor skulle ha samma sysselsättningsgrad och arbetade lika många timmar som män, skulle Sveriges BNP öka med 352 miljarder kronor eller 7,3 procent, enligt beräkningar från KPAS Pension. Vi har inte råd att inte ha en arbetsmarknad som inte är jämställd, menar KPA Pensions vd Britta Burreau i ett debattinlägg.
I dag arbetar kvinnor i genomsnitt 4,5 timmar mindre än män per vecka. Skillnaden beror framförallt på att män tar ut färre föräldradagar och att kvinnor vabbar oftare och dessutom oftare själva är sjukskrivna. Även sysselsättningsgraden skiljer sig. Andelen kvinnor som hade ett jobb att gå till 2018 var 5,3 procent lägre än andelen män.
Beräkningar som KPA Pension har låtit göra visar att om kvinnor skulle jobba lika många timmar som män och med samma sysselsättningsgrad skulle BNP i Sverige öka med 352 miljarder eller cirka 7 procent.
— Jämställdhet är ett av FN:s hållbarhetsmål. Kvinnor ska ha samma möjlighet att forma sina liv som män. Men jämställdhet på arbetsmarknaden är också en fråga om ekonomisk utveckling som vi inte har råd att bortse från. Bristen på jämställdhet kostar samhället hundratals miljarder varje år i utebliven produktion, säger KPA Pensions VD Britta Burreau i en kommentar till analysen.
Bristen på jämställdhet slår också mot kvinnors pension. Kvinnor har i dag i genomsnitt 4 000 kronor mindre i månadslön än män, beroende till stor del på att kvinnodominerade yrken har ett lägre löneläge än manligt dominerade yrken. Även när effekterna av yrkesval räknas bort kvarstår en löneskillnad på 4,4 procent.
Kvinnors lägre löner leder i förlängningen till att kvinnor också får lägre pension. Pensionsgapet minskar långsamt, men med dagens utvecklingshastighet dröjer det till slutet av seklet innan vi har jämställda pensioner i Sverige.