FI:Vinstutdelande försäkringsbolag har lägst andel skadeersättning
Generellt får konsumenterna lägre skadeersättning i relation till premierna hos vinstutdelande försäkringsbolag än hos ömsesidiga, konstaterar Finansinspektionen i en färsk rapport. FI vill nu att bolagen blir mer transparenta när det gäller premiehöjningar.
FI publicerade på torsdagen en rapport där man analyserar hur försäkringsbolag använder de premier konsumenterna betalar.
Enligt FI har rapporten tagits fram mot bakgrund av att man vill bidra till att stärka konsumenternas ställning på försäkringsmarknaden bland annat genom att öka kunskapen så att fler kan göra kloka val på goda grunder.
I rapporten analyseras försäkringar för boende, bil, djur och båt och FI har jämfört vinstutdelande och ömsesidiga försäkringsbolag.
FI:s analys visar att konsumenterna generellt sett får lägre ersättning för premien hos de vinstutdelande försäkringsbolagen än hos de ömsesidiga. De vinstutdelande försäkäringsbolagen uppvisar samtidigt en högre vinst och en lägre omkostnadsprocent än de ömsesidiga bolagen. Ett försäkringsbolag kan visserligen genom att öka sin effektivitet, minska sina omkostnader och därmed få en högre vinst. FI menar dock att de generella skillnaderna i effektivitet mellan ömsesidiga och vinstutdelande bolag inte motiverar skillnaderna i vinst.
— Vi ser att fler konsumenter borde jämföra olika försäkringar och bolag och vi anser att försäkringsbolagen ska hjälpa konsumenterna. De borde inte bara redovisa hur mycket premien höjs utan även hur stor förändringen av premien är i förhållande till föregående år, säger Åsa Larson, chef på FI:s område Försäkring, i en kommentar.
Finansinspektionen markerar även att man anser att försäkringsbolagen bör kunna vara transparenta mot sina konsumenter och i samband med fakturering informera om hur mycket priset för premien har ökat procentuellt från föregående år.
— På så vis blir det lättare för konsumenterna att jämföra olika försäkringar och försäkringsbolag, skriver FI i sin kommentar.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.