”Nya EU-regler kan ge höjda premier och fler försäkringsbedrägerier”
Nya EU-regelverk kan komma att innehålla regler att begränsa försäkringsföretagens tillgång till information, framför allt rörande sjukdomshistorik. Det riskerar att leda till premiehöjningar, försämrat produktutbud och ökad risk för försäkringsbedrägerier, menar Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström i ett avsnitt av Svensk Försäkrings senaste rapport om omvärldstrender.
På tisdagen publicerade Svensk Försäkring sin rapport om omvärldstrender som påverkar försäkringsbranschen 2025. Rapporten publicerades i samband med ett seminarium på tisdagsförmiddagen.
Ett av avsnitten i rapporten författat av Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström med rubriken ”Hot mot försäkringsmässiga principer?” berör risken för att EU-lagstiftningen begränsar möjligheterna att anpassa försäkringar efter individuella risker bland annat eftersom det finns förslag om att försäkringsbolag i vissa fall inte ska få fråga om kundernas sjukdomshistorik.
Johan Lundström presenterade vid seminariet några av sina tankar kring utvecklingen.
Han påpekade bland annat att tillgången till data är avgörande för att kunna göra riskbedömningar och fastställa en rättvis premie, men att det inom EU finns en tilltagande oro för att vissa riskgrupper ska exkluderas vilket leder till krav på att somliga sjukdomar inte får tas med vid riskbedömningen av personförsäkringar.
— Vi ser att den typen av tankegångar är på väg att leta sig in i flera olika regelverk. Bland annat diskuteras ett förbud för försäkringsföretag mot att efterfråga cancerhistorik ett visst antal år efter tillfrisknandet, sade Johan Lundström bland annat i samband med seminariet.
I rapporten formuleras farhågorna på det här sättet:
”Om det införs begränsningar av den information som försäkrings- och tjänstepensionsföretag får samla in riskerar följden att bli att försäkring inte kan meddelas den enskilde, eller i vart fall inte ett fullständigt försäkringsskydd. Alternativt så kan företaget behöva ta ut en högre premie för att kompensera för den osäkerhet som informationsbristen medför. Det kan också finnas risk för att produktutbudet i förlängningen skulle försämras. Det har också pekats på att ökad informationsobalans mellan försäkringstagare och försäkringsföretag innebär en risk för att fler försäkringsbedrägerier kommer att kunna genomföras.”
Många EU-länder har redan i dag denna typ av regelverk med inriktning på ”rätten att bli glömd”, men Johan Lundström pekade på att i Sverige tar redan kontraheringsplikten hand om denna problematik.
— Konsekvenserna av denna typ av regelverk är bland annat att det påverkar premien. Om det här skulle bli verkligen blir det återigen lagstiftning på EU-nivå som är byggd på en dålig konsekvensanalys, sade Johan Lundström på seminariet.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.