SPP:s tips om hur sparare bör agera under börsfallet

• ”Börserna har gått starkt under en längre tid, och viss avkylning var att vänta oavsett efter en lång tids uppgång”, säger Shoka Åhrman.
”För att marknaden ska falla ytterligare måste det bli sämre, men det betyder också att det kan bli bättre, till exempel genom förhandlingar kring tullarna, som många tror att Trump har antytt är möjligt”, säger SPP:s Shoka Åhrman i en kommentar till den senaste tidens börsfall.
Just nu råder ett globalt börsfall, i kölvattnet på USA:s planer på att införa kraftigt höjda tullnivåer mot omvärlden. Det talas om stigande inflation, handelskrig och global recession.
När detta skrivs har den svenska börsen rasat med drygt 14 procent på en vecka, och den senaste månaden med drygt 19 procent. I USA har S&P 500 sjunkit med 14 procent den senaste månaden och Nasdaq-börsen med cirka 16 procent.
Så undra på att många sparare oroar sig över läget och funderar över hur man ska agera bäst.
SPP:s sparekonom och strateg Shoka Åhrman har ställt samman en rad tips på hur man bör tänka under den rådande börsturbulensen.
— Just nu råder stor osäkerhet på finansmarknaderna, med kraftiga nedgångar och Trumps tullar som har skapat betydande osäkerhet i världsekonomin. Risken för högre inflation och recession är påtaglig. De marknadsrelationer vi ser är en kombination av osäkerheten kring handelspolitikens effekter och en korrigering av förväntningarna kring företagens framtida vinster — vilket börsen är en avspegling av. Lägg till geopolitisk oro och vissa vinstbesvikelser från stora amerikanska bolag, säger Shoka Åhrman i en kommentar.
I likhet med många bankekonomer råder Shoka Åhrman till att ”sitta still i båten” och ”ha is i magen”:
— Ett bra råd är att inte få panik, se till att ha en bra riskspridning och kom ihåg att börserna redan har fallit kraftigt på nyheterna. Det gör att det vi hittills vet om eventuella negativa effekter från tullimporten också prisas in i aktiekurserna. För att marknaden ska falla ytterligare måste det bli sämre, men det betyder också att det kan bli bättre, till exempel genom förhandlingar kring tullarna, som många tror att Trump har antytt är möjligt.
Shoka Åhrman pekar också på att börsfall av den omfattning vi har sett den senaste tiden inte är något unikt:
— Om vi tittar på historien så säger det mycket att is i magen lönar sig. /…/ Den stora osäkerheten ligger inte i tullarna utan i vilka långsiktiga ekonomiska effekter det kan få och vilka verktyg som finns för att lindra effekterna.
— Marknaden går också ner på grund av att riskaptiten kraftigt minskar och många tillfälligt lämnar marknaden. Börserna har gått starkt under en längre tid, och viss avkylning var att vänta oavsett efter en lång tids uppgång. Trots detta är det viktigt att komma ihåg att alla sektorer inte påverkas lika mycket. Just nu är det främst verkstad och fordonsindustrin som är förlorare på utvecklingen, medan andra sektorer kommer att klara sig bättre även om börsen faller på bred front just nu.
Det här är några av de sektorer som Shoka Åhrman menar kan klara sig bättre i det osäkra läge som råder nu:
- Hälsovård. ”En klassisk defensiv sektor. Oavsett konjunktur behöver vi läkemedel, vård och medicinteknik. Den typen av bolag påverkas generellt mindre vid börsfall”.
- Förnybar energi. ”Den gröna omställningen rullar på oavsett börsläge. Det här är en sektor med långsiktig medvind.”
- Cybersäkerhet: ”Digitaliseringen stannar inte av i lågkonjunktur, och hotbilden ökar. Behovet av säkerhetslösningar växer stadigt, vilket gör detta till ett intressant område långsiktigt.”
Fyra snabba tips till spararna
Och det här är fyra snabba tips om hur man bör tänka som sparare:
- Se över din risknivå. Har du rätt balans mellan aktier och räntor? Om du vill sänka risken i sparandet är det bra att justera om i sparandet och framförallt nysparandet om du inte vill sälja av vid nedgången och samtidigt vill sänka risken.
- Undvik att sälja i panik. Tajming är svårt, och risken är stor att du missar uppgången. Tidshorisonten för sparandet ska avgöra hur du väljer att agera. Många har både barnsparandet och pensionskapital på börsen, där kan du ofta fortsatt hålla dig till din satta strategi.
- Fortsätt månadsspara. Nedgångar innebär att du köper till lägre kurs, vilket kan vara fördelaktigt på sikt.
- Diversifiera. Sprid risken mellan olika regioner, branscher och tillgångsslag.