Sak & Liv använder cookies för att analysera trafiken & förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen så godkänner du detta. ✕
Annons:
  • Prenumerera nu
  • Platsannonser
  • Logga in
    • Mina sidor
    • Logga ut
Försäkringsnyheter i framkant
Fredag 20 Juni 2025
Sök
Search for:
1 månad - Allmänt

Matilda Holmgren: Så går det att lyckas med byte av kärnsystem

Foto: Deloitte

• ”Med rätt strategi och engagemang kan förändringen bli både hanterbar och framgångsrik”, säger Matilda Holmgren, Director vid Deloitte.

Att genomföra ett byte av kärnsystem är en av de mest komplexa och utmanande uppgifterna ett företag kan ställas inför, påpekar Matilda Holmgren, Director på Deloitte i en krönika inför Insurance Evolutions nätverksträff den 22 maj på temat Systemskiften som skapar nya marknadsmöjligheter och konkurrenskraft. ”Men med ett starkt affärsägarskap, engagerade och insatta intressenter, samt stringent ordning och reda kan dessa utmaningar övervinnas”, skriver Matilda Holmgren.

Här skickar du in din intresseanmälan till nätverksträffen.

Hur svårt kan det vara att byta Kärnsystem?

Ganska svårt har det visat sig.

Försäkringsbranschen står inför ett skifte där digitalisering, nya användarmönster och AI ställer stora krav på den grundläggande tekniken. Många av Sveriges stora försäkringsbolag är mitt under eller har påbörjat sin resa till ett nytt kärnsystem, vilket kommer med flera utmaningar. Att genomföra en förändring av denna storlek är en av de mest komplexa och utmanande uppgifterna ett företag kan ställas inför. Det kräver djupgående analys, omfattande insatser från hela organisationen och mod.

Enligt ”The Chaos Report” från Standish Group lyckas endast 29% av de stora transformationerna nå sina mål.

Men varför är det då så svårt?

Försäkringsbranschen bygger på robusta och pålitliga kärnsystem som är både gamla och skräddarsydda. Dessa system stödjer dagliga verksamheter som kund- och försäkringshantering, skadereglering och riskanalys. Förändringar inom dessa system innebär att man rör vid hjärtat av organisationens struktur och processer, vilket medför flera stora utmaningar där inget bolag är det andra likt. Många bolag som ger sig in i detta gör det också med en viss naivitet och en känsla av att det nog snart är över. Men när förändringsarbetet påbörjas visar det sig ofta att projektet synliggör hela verksamheten och tvingar affären till att både möta sitt förflutna och fatta beslut om hur framtiden ska formas. Detta gör att affärsverksamheten inser att det inte bara handlar om att byta ut systemet till ett nytt, utan att man aktivt behöver arbeta med sin strategi och framtida affär.

Genomförandet av systemförändringar kräver betydande resurser inklusive tid, pengar och expertis. En av de största utmaningarna är att balansera behovet av att fortsätta den dagliga verksamheten samtidigt som man investerar i förändringsprojektet. Det krävs en noggrann resursallokering för att projektet ska bli framgångsrikt utan att verksamheten lider. Dessutom kan det bli nödvändigt att anlita externa experter eller konsulter för att komplettera den interna kompetensen. Dessa förändringar tar lång tid och det är viktigt att hitta en långsiktighet i resursförsörjningen till projektet och säkerställa ständigt lärande och kunskapslyft inom förändringsresan.

Så går det att lyckas?

Ja, det går att lyckas med sin förändring, men för många företag har vägen inte varit spikrak. För att lyckas med förändringen är några faktorer av avgörande betydelse:

Affärsägarskap och en tydlig strategisk vision

För att lyckas är det avgörande att affären har en klar strategisk vision om vad man vill uppnå med projektet och att förändringsprojektet leds och ägs av affärsverksamheten, inte enbart av IT-avdelningen.

Utmaningen är att omvandla viljan att göra detta, till ett aktivt ägandeskap genom hela förändringsresan. Ägarskapet ifrån affären säkerställer att förändringarna är i linje med verksamhetens mål och behov och att det finns ett starkt engagemang för projektets framgång. Det innebär att affärsverksamheten måste vara aktivt involverad i beslut om tekniska lösningar och bidra med insikter om hur det kommer att påverka företagets konkurrenskraft och marknadsposition.

Ordning och reda

Agila arbetsmetoder är nu normal läge för de flesta av oss. Trots försök att driva utvecklingen agilt i mindre MVPer krävs det ofta större leveranser för att möta minimi nivån för migrering vilket leder till stora och komplexa leveranser, därför kräver ett framgångsrikt projekt ordning och reda. Tydliga planer och mål bör definieras och följas upp kontinuerligt.

Vilken metodologi man använder för att driva förändringen framåt är inte det avgörande, det finns framgångar både genom Agile och mer traditionell styrning. Det avgörande är att inte underskatta vikten av en stark ledning inom de olika delområdena då resan till ett lyckat projekt ibland kommer göra ont. Det vi sett är att många bolag underskattar detta och angriper det på samma sätt som man tidigare utvecklat legacy-systemen under förvaltning. Detta är en fallgrop att undvika då denna typ av förändring kräver en mycket mer omfattande styrning.

Engagerade och insatta intressenter – stark förändringsledning

Inget system är så populärt som när det är dags att gå över till ett nytt. Resan till det nya systemet kräver ofta mycket svett och tårar och det är därför viktigt att samtliga intressenter är insatta i projektets mål, utmaningar och framsteg för att kunna bidra effektivt. För att säkerställa att alla intressenter är på samma sida kan regelbundna möten, workshops och informationssessioner organiseras. Dessa forum kan användas för att dela uppdateringar, samla feedback och justera projektets riktning baserat på input från olika avdelningar och individer. Att involvera intressenter tidigt i processen kan också hjälpa till att identifiera potentiella problem och motstånd mot förändringen, vilket möjliggör tidig lösning och smidigare övergång.

Att genomföra en kärnsystemsförändring är utan tvekan en av de mest utmanande och komplexa uppgifterna ett företag kan ställas inför. Men med ett starkt affärsägarskap, engagerade och insatta intressenter, samt stringent ordning och reda kan dessa utmaningar övervinnas. Resultatet blir en modernisering av systemen som stöttar långsiktig tillväxt och förbättrad kundservice. Så hur svårt kan det vara? Med rätt strategi och engagemang kan förändringen bli både hanterbar och framgångsrik.

Här skickar du in din intresseanmälan till nätverksträffen.

 Matilda Holmgren
Director
Deloitte

Nätverksträffen den 22 maj äger rum på Rehnsgatan 11 i Stockholm, hos Deloitte som är värd för träffen. I samband med nätverksträffen delas även utmärkelsen Insurance Evolution Award ut. Insurance Evolution är ett samarbete mellan Sak & Liv och Försäkringsplatsen. Artikeln har tidigare varit publicerad på Insurance Evolutions hemsida och Linkedin.

499
16 maj, 2025
ANNONS

Dina nya karriärmöjligheter

  • Bli vår nya Product Manager – forma framtidens vårdförsäkring
    Stockholm company logo
  • Försäkringsadministratör
    company logo
Se alla lediga jobb

Relaterade artiklar

  • 30 dagar
    ”Involvera verksamheten redan från start vid systemskiften”
  • 1 månad
    Systemskiften inom försäkring — som skapar nya möjligheter!
  • 1 månad
    Missa inte nätverksträffen den 22 maj – om systembyten i branschen!
  • 3 månader
    Nadja Forsman: Juridisk trygghet börjar med förebyggande arbete
  • 3 månader
    Pensionsmyndigheten stämmer Deloitte på 821 miljoner kronor

Sökningar på ”gravidförsäkring” kan indikera ökat barnafödande

1 dag Läs mer
Svensk Försäkring: Vi måste få veta vem som är verklig huvudman
1 dag Läs mer
SENASTE NYTT FRÅN SAK & LIV PREMIUM
cover image
Sinfras upphandling av ramavtal för försäkringsförmedlare
2025-06-19
cover image
Svensk Försäkring om promemorian om registret över verkliga huvudmän
2025-06-19
cover image
Interpellation om kapitalförsäkringar
2025-06-18
KÖP PREMIUM
Sinfra handlar upp ramavtal för förmedlare värt 80 miljoner kr
1 dag Läs mer

Delphi Global: Aktiv förvaltning som överträffat index

Läs mer
De senaste nyheterna
  • 1 dag
    Sökningar på ”gravidförsäkring” kan indikera ökat barnafödande
  • 1 dag
    Sinfra handlar upp ramavtal för förmedlare värt 80 miljoner kr
  • 1 dag
    Svensk Försäkring: Vi måste få veta vem som är verklig huvudman
  • 1 dag
    Dina: De mest olycksdrabbade vägarna i midsommartrafiken
  • 1 dag
    Skadekostnaden för brand och åska minskade 38 procent 2024
Skadekostnaden för brand och åska minskade 38 procent 2024
1 dag Läs mer
"Förbjud korsförsäljning av bolån tillsammans med tjänstepensioner!"
Emilie Andersson, medgrundare av Lysa, i en debattartikel i Dagens Industri
Veckans mest lästa
  • 3 dagar
    Lars Reinhed har nu utsetts till ordinarie VD för Dina Försäkring
  • 2 dagar
    Mikael Sundquist ny ordförande för Länsförsäkringar AB
  • 3 dagar
    Anders Jonasson lämnar Trygg-Hansa – blir ny VD för Göta Lejon
  • 2 dagar
    Torbjörn Magnusson lämnar Sampo – Morten Thorsrud blir ny VD
  • 3 dagar
    Jula stämmer Trygg-Hansa i miljontvist efter varuhusbrand
Dina: De mest olycksdrabbade vägarna i midsommartrafiken
1 dag Läs mer
Finansministern ska svara i riksdagen om k-försäkringar
1 dag Läs mer
Prövningstillstånd i Högsta domstolen för Birgitte Bonnesen
2 dagar Läs mer
Morten Thorsrud: Nu väntar en spännande resa
2 dagar Läs mer
Torbjörn Magnusson lämnar Sampo – Morten Thorsrud blir ny VD
2 dagar Läs mer
FI beslutade att återkalla tillståndet för Intergiro
2 dagar Läs mer
Läs in fler artiklar

Sak & Liv Premium

Analys

Sak & Livs egna analyser, sammanställningar och fördjupningar

Rättsfall

Här hittar du domar, stämningsansökningar och andra intressanta dokument med koppling till rättsfall som rör pensioner och försäkringar.

Lagar och regler

Dokument som rör lagstiftning samt regler och förordningar

Rapporter

Kvartalsrapporter, årssammanställningar och andra rapporter kopplade till branschen

Årsredovisningar

Vi har samlat årsredovisningar för några av de mest centrala företagen i pensions- och försäkringsbranschen.

Allmänt

Här hittar du dokument av olika slag som vi tror att du kan ha intresse av

Sinfras upphandling av ramavtal för försäkringsförmedlare

Sinfra, Svensk Inköpscentral för Infrastruktur Ekonomisk förening, har gått ut i en offentlig upphandling för att sluta ramavtal avseende förmedlartjänster för sakförsäkring.
2025-06-19

Svensk Försäkring om promemorian om registret över verkliga huvudmän

Svensk Försäkring har lämnat ett remissvar på en promemorian från finansdepartementet om tillgång till registret över verkliga huvudmän.
2025-06-19

Interpellation om kapitalförsäkringar

Riksdagsledamoten Mathias Tegnér har i en interpellation till finansministern Elisabeth Svantesson ställt frågor om kapitalförsäkringar.
2025-06-18

HD:s beslut om prövningstillstånd för Birgitte Bonnesen

Högsta domstolen meddelade på onsdagen att man fattat beslut om prövningstillstånd för det mål där Swedbanks VD Birgitte Bonnesen dömts för grovt svindleri.
2025-06-18

FI:s beslut att återkalla tillståndet för Intergiro

Finansinspektionen offentliggjorde den 18 juni beslutet att återkalla tillståndet för Intergiro.
2025-06-18

Haverikommissionens rapport om jordskredet vid E6:an

Statens Haverikommission presenterade den 17 juni sin rapport om jordskredet vid E6:an nära Stenungsund.
2025-06-18
Läs in fler dokument

Greater Thans årsredovisning för 2024

Greater Thans årsredovisning för 2024.
2025-04-11

Trygs rapport för första kvartalet 2025

Trygkoncernen lämnade den 11 april sin rapport för första kvartalet 2025.
2025-04-11

Kyrkans Pensions årsredovisning 2024

Kyrkans Pensions årsredovisning 2024.
2025-04-09

Gamla Livs stämningsansökan mot Sturehof (2)

Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv (publ) riktar i en stämningsansökan krav mot Sturehof Aktiebolag.
2024-12-16

Beslut om nedläggning av förundersökning rörande mutbrott

Åklagarmyndigheten har fattat beslut om att lägga ned förundersökning om mutbrott med koppling till Alectas investering i Heimstaden Bostad.
2024-09-02

FI:s begäran om yttrande från Alecta

Finansinspektionen har i en skrivelse begärt yttrande från Alecta om FI:s preliminära slutsatser i undersökningarna av bolagets investeringar i Heimstaden Bostad och amerikanska banker.
2024-07-24

FI:s rapport om intressekonflikter bland försäkringsförmedlare

Finansinspektionen presenterade den 11 juni rapporten "Ersättningar och intressekonflikter hos svenska försäkringsförmedlare".
2025-06-11

Julas stämning mot Trygg-Hansa

Jula har inkommit till Stockholms tingsrätt med en stämningsansökan mot Trygg-Hansa.
2025-06-16

Konsumentverkets skrivelse till OKQ8

I en skrivelse till OKQ8 ställer Konsumentverket frågor kring en olycksfallsförsäkring som företaget erbjuder.
2025-06-12

Försäkringsmarknaden första kvartalet 2025

Svensk Försäkring publicerade den 21 maj sin rapport Försäkringsmarknaden för första kvartalet 2025.
2025-05-22

Dom efter åtal om investeringsbedrägeri

Stockholms tingsrätt har avkunnat dom i ett mål där två personer stått åtalade för investeringsbedrägerier.
2025-06-08

SFM:s rapport om den svenska förmedlarmarknaden

Svenska försäkringsförmedlare släppte den 2 juni en rapport om den svenska förmedlarmarknaden "Förmedlad försäkring i Sverige"
2025-06-03
Ansvarig utgivare: Gunnar Loxdal, 0706 94 60 48
Vår postadress: Skandinavisk Försäkringsanalys, Helgag. 36M, 118 58 Stockholm
Om Sak & LivKontakta ossPlatsannonserAnnonsera
TESTA
PREMIUM I 30
DAGAR UTAN
KOSTNAD

 

Sak & Liv Premium — ditt affärsverktyg för att få koll på försäkrings- och pensionsmarknaden!
Missa inte de unika nyheterna, översikterna och analyserna!

TESTA PREMIUM NU!