Matilda Holmgren: Så går det att lyckas med byte av kärnsystem

• ”Med rätt strategi och engagemang kan förändringen bli både hanterbar och framgångsrik”, säger Matilda Holmgren, Director vid Deloitte.
Att genomföra ett byte av kärnsystem är en av de mest komplexa och utmanande uppgifterna ett företag kan ställas inför, påpekar Matilda Holmgren, Director på Deloitte i en krönika inför Insurance Evolutions nätverksträff den 22 maj på temat Systemskiften som skapar nya marknadsmöjligheter och konkurrenskraft. ”Men med ett starkt affärsägarskap, engagerade och insatta intressenter, samt stringent ordning och reda kan dessa utmaningar övervinnas”, skriver Matilda Holmgren.
Här skickar du in din intresseanmälan till nätverksträffen.
Hur svårt kan det vara att byta Kärnsystem?
Ganska svårt har det visat sig.
Försäkringsbranschen står inför ett skifte där digitalisering, nya användarmönster och AI ställer stora krav på den grundläggande tekniken. Många av Sveriges stora försäkringsbolag är mitt under eller har påbörjat sin resa till ett nytt kärnsystem, vilket kommer med flera utmaningar. Att genomföra en förändring av denna storlek är en av de mest komplexa och utmanande uppgifterna ett företag kan ställas inför. Det kräver djupgående analys, omfattande insatser från hela organisationen och mod.
Enligt ”The Chaos Report” från Standish Group lyckas endast 29% av de stora transformationerna nå sina mål.
Men varför är det då så svårt?
Försäkringsbranschen bygger på robusta och pålitliga kärnsystem som är både gamla och skräddarsydda. Dessa system stödjer dagliga verksamheter som kund- och försäkringshantering, skadereglering och riskanalys. Förändringar inom dessa system innebär att man rör vid hjärtat av organisationens struktur och processer, vilket medför flera stora utmaningar där inget bolag är det andra likt. Många bolag som ger sig in i detta gör det också med en viss naivitet och en känsla av att det nog snart är över. Men när förändringsarbetet påbörjas visar det sig ofta att projektet synliggör hela verksamheten och tvingar affären till att både möta sitt förflutna och fatta beslut om hur framtiden ska formas. Detta gör att affärsverksamheten inser att det inte bara handlar om att byta ut systemet till ett nytt, utan att man aktivt behöver arbeta med sin strategi och framtida affär.
Genomförandet av systemförändringar kräver betydande resurser inklusive tid, pengar och expertis. En av de största utmaningarna är att balansera behovet av att fortsätta den dagliga verksamheten samtidigt som man investerar i förändringsprojektet. Det krävs en noggrann resursallokering för att projektet ska bli framgångsrikt utan att verksamheten lider. Dessutom kan det bli nödvändigt att anlita externa experter eller konsulter för att komplettera den interna kompetensen. Dessa förändringar tar lång tid och det är viktigt att hitta en långsiktighet i resursförsörjningen till projektet och säkerställa ständigt lärande och kunskapslyft inom förändringsresan.
Så går det att lyckas?
Ja, det går att lyckas med sin förändring, men för många företag har vägen inte varit spikrak. För att lyckas med förändringen är några faktorer av avgörande betydelse:
Affärsägarskap och en tydlig strategisk vision
För att lyckas är det avgörande att affären har en klar strategisk vision om vad man vill uppnå med projektet och att förändringsprojektet leds och ägs av affärsverksamheten, inte enbart av IT-avdelningen.
Utmaningen är att omvandla viljan att göra detta, till ett aktivt ägandeskap genom hela förändringsresan. Ägarskapet ifrån affären säkerställer att förändringarna är i linje med verksamhetens mål och behov och att det finns ett starkt engagemang för projektets framgång. Det innebär att affärsverksamheten måste vara aktivt involverad i beslut om tekniska lösningar och bidra med insikter om hur det kommer att påverka företagets konkurrenskraft och marknadsposition.
Ordning och reda
Agila arbetsmetoder är nu normal läge för de flesta av oss. Trots försök att driva utvecklingen agilt i mindre MVPer krävs det ofta större leveranser för att möta minimi nivån för migrering vilket leder till stora och komplexa leveranser, därför kräver ett framgångsrikt projekt ordning och reda. Tydliga planer och mål bör definieras och följas upp kontinuerligt.
Vilken metodologi man använder för att driva förändringen framåt är inte det avgörande, det finns framgångar både genom Agile och mer traditionell styrning. Det avgörande är att inte underskatta vikten av en stark ledning inom de olika delområdena då resan till ett lyckat projekt ibland kommer göra ont. Det vi sett är att många bolag underskattar detta och angriper det på samma sätt som man tidigare utvecklat legacy-systemen under förvaltning. Detta är en fallgrop att undvika då denna typ av förändring kräver en mycket mer omfattande styrning.
Engagerade och insatta intressenter – stark förändringsledning
Inget system är så populärt som när det är dags att gå över till ett nytt. Resan till det nya systemet kräver ofta mycket svett och tårar och det är därför viktigt att samtliga intressenter är insatta i projektets mål, utmaningar och framsteg för att kunna bidra effektivt. För att säkerställa att alla intressenter är på samma sida kan regelbundna möten, workshops och informationssessioner organiseras. Dessa forum kan användas för att dela uppdateringar, samla feedback och justera projektets riktning baserat på input från olika avdelningar och individer. Att involvera intressenter tidigt i processen kan också hjälpa till att identifiera potentiella problem och motstånd mot förändringen, vilket möjliggör tidig lösning och smidigare övergång.
Att genomföra en kärnsystemsförändring är utan tvekan en av de mest utmanande och komplexa uppgifterna ett företag kan ställas inför. Men med ett starkt affärsägarskap, engagerade och insatta intressenter, samt stringent ordning och reda kan dessa utmaningar övervinnas. Resultatet blir en modernisering av systemen som stöttar långsiktig tillväxt och förbättrad kundservice. Så hur svårt kan det vara? Med rätt strategi och engagemang kan förändringen bli både hanterbar och framgångsrik.
Här skickar du in din intresseanmälan till nätverksträffen.
Matilda Holmgren
Director
Deloitte
Nätverksträffen den 22 maj äger rum på Rehnsgatan 11 i Stockholm, hos Deloitte som är värd för träffen. I samband med nätverksträffen delas även utmärkelsen Insurance Evolution Award ut. Insurance Evolution är ett samarbete mellan Sak & Liv och Försäkringsplatsen. Artikeln har tidigare varit publicerad på Insurance Evolutions hemsida och Linkedin.