Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Lördagskrönika, Caroline Farberger och lite annat …

KrönikaHej!

Från och med den här veckan kommer vi på Sak & Liv att skicka ut en sammanfattning varje vecka med rubrikerna till de mest uppmärksammade texterna från veckan som gått. Ibland med en liten kortkrönika, ibland inte.

Har du råkat missa något intressant i veckan som har gått? Då får du en kort uppdatering varje lördag med de mest lästa nyheterna, så att du kan gå tillbaka och kolla!

*****

Något som uppmärksammats i veckan som har gått är presentationen av årets sommarpratare. En av de personer som har lyfts fram i presentationerna är Caroline Farberger, VD för Ica Försäkring som sommarpratar den 1 juli. Ämnet för sommarpratet är hennes uppmärksammade resa från man till kvinna och vilka attityder hon har stött på i näringslivet. Så här skriver hon själv i sin presentation av sommarprogrammet:

— För ett år sedan var jag en medelålders man med dubbelexamen och vd-titel. Jag har kvar min examen och mitt vd-jobb, men nu är jag kvinna. Mitt Sommar ska handla om min resa från man till kvinna, hur jag har blivit bemött i näringslivet och vad jag har lärt mig om mig själv och om andra.

Blir alldeles säkert ett tänkvärt och intressant program — missa inte att slå på radion den 1 juli kl 13.

Dessutom blir det — såvitt jag kan minnas — första gången vi hör en försäkringsbolagschef som sommarpratare. (Hör gärna av dig om jag har missat någon!) Ica Försäkring är en av de allra mest spännande utmanarna på den svenska försäkringsmarknaden. Den senaste officiella noteringen från Q1 är 150 000 kunder, och bolaget fortsätter att växa från månad till månad. Med Icas kundbas och kapital i ryggen finns förutsättningarna för fortsatt snabb tillväxt.

*****

En av veckans mest uppmärksammade nyheter var att Skatteverket satt ned foten och — efter initiativ från Svensk Försäkring — i ett ställningstagande kommit fram till att förmånsvärdet av en vårdförsäkring betald av arbetsgivaren schablonmässigt kan beräknas till 60 procent av premien.

Ingen älskar väl den nya skatten på vårdförsäkring. Men i och med Skatteverkets ställningstagande råder i alla fall inte längre någon osäkerhet om vad som gäller.

Kanske kan det till och med vara så att ställningstagandet bidrar till att branschen blir ännu mer kreativ när det gäller att ta fram nya vårdförsäkringsprodukter framöver, nu när osäkerheten i beskattningsfrågan är undanröjd?

*****

Det var det hela, ha nu en härlig fortsatt helg så hörs vi igen i nästa vecka!

*****

Varma sommarhälsningar,
Gunnar Loxdal
publisher
Sak & Liv
[email protected]

14 juni, 2019
Gunnar Loxdal