Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Vi äro tusenden!

Fick just besökssiffrorna för Sak & Liv i oktober och kan till min glädje konstatera att vi blir fler och fler — för första gången har vi över 25 000 unika besökare under en månad. Fantastiskt roligt att så många är intresserade av försäkringar och pensioner!

Antalet sidvisningar uppgick till drygt 125 000 om någon undrar.

Jättekul att allt fler är intresserade av att läsa – spread the word!

* * * * *

Hur tänkte regeringen egentligen? Det kan man i alla fall fråga sig när det nu ser ut som om regeringen tycks vara på väg att åka på två smärtsamma bakslag i finansutskottet och riksdagen. Dels när det gäller flytträtten, dels när det gäller regelverket för tjänstepensionsföretag —· om nu någon har kunnat missa det.

Det finns förstås goda skäl till att regeringens propositioner ser ut som de gör. På flytträttsområdet är det ju självklart så att de kvarvarande spararna får ta smällen när andra flyttar, och att det kan finnas goda skäl att inte göra flyttar alltför billiga och enkla — åtminstone när det gäller ömsesidigt drivna tradbolag.

Det kan också finnas goda skäl till att se till att regelverken — av konkurrensskäl — ska ligga så nära varandra som möjligt när det gäller livförsäkringsrörelser, oavsett om de bedrivs i ett ”vanligt” Solvens 2-livbolag eller i ett tjänstepensionsbolag.

Men visst är det märkligt att regeringen kunde blotta sig för den typen av kritik som man nu gör. Nu får oppositionen en gratischanse att framstå som pensionsspararnas bästa vän — genom att förespråka billigare flytträtt och mindre kostsamma krav på tjänstepensionsbolagen.

De senaste veckorna har S-ledningen och Stefan Löfven fått utstå tuff kritik för sin ledarstil, där han låter sina fackministrar göra som de vill utan att han lägger sig i särskilt mycket. Kanske är det förklaringen till att MP-statsrådet Per Bolund fritt har fått lägga fram propositioner där man inte alls har lyssnat till fackförbundens krav, eller tänkt till vilka politiska blottor som kan döljas i propositionstexten. Nu tycks det hur som helst slå tillbaka som en bumerang.

De närmaste två veckorna kommer att visa mer i detalj hur smärtsamma nederlagen blir.

* * * * *

Och apropå det nya regelverket för tjänstepensionsbolag — ni har väl inte missat att Sak & Liv den 26 november ordnar ett seminarium om morgondagens lagstiftningen för de svenska tjänstepensionsföretagen. Några av de medverkande: Alectas VD Magnus Billing, Folksams affärsområdeschef Anna-Karin Laurell och företrädare för både Finansdepartementet och Finansinspektionen. Ser mycket fram emot en både givande och intressant diskussion!

Varmt välkommen!

Mer info hittar du här!

1 november, 2019
Gunnar Loxdal
ANNONS

Handelsbanken Liv och BNP Paribas Cardif ordnar nytt bolåneskydd

15 timmar Läs mer
NOWOs fond blir nu tillgänglig hos Svenska Fribrevsbolaget
15 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Agria: Bara 6 procent vill i första hand ha en digital veterinär
13 timmar Läs mer

Avanza ökade antalet försäkringar med 157 % årets första kvartal

19 timmar Läs mer
ANNONS
Greger Pahlberg fick tre månaders fängelse för dataintrång
14 timmar Läs mer
"Länsförsäkringar är också, tillsammans med Folksam, ömsesidiga försäkringsbolag, vilket är ett finare ord för kundägt, eller tjänstemannastyre om man vill vara lite taskigare."
Försäkringsekonom Henrik Senestad på Gofidos blogg.
Larmtjänst: Stölder av katalysatorer ökade 233% första kvartalet
19 timmar Läs mer
Omocom försäkrar köp av begagnad it-utrustning från Inrego
20 timmar Läs mer
SEB:s pensionskunder ska få råd av ny robotrådgivare
1 dag Läs mer
mySafety inleder samarbete med TechBuddy
1 dag Läs mer
Sensor Försäkring — en av Norrbottens tillväxtraketer
1 dag Läs mer
Förmedlarbolag försattes i konkurs vid Nacka tingsrätt
1 dag Läs mer